ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
Zdravlje

Glaukom: Šta je, zašto nastaje i kako ga liječiti?

Glaukom je prvi uzrok nepovratnog
gubitka oka i drugi najčešći uzrok sljepoće u svijetu. Bliži se svjetski dan glaukoma, a kako bi se podigla svijest o važnosti njegovog liječenja, bitno je obratiti pažnju na važnost redovnih oftamoloških pregleda.

Ženske oči - Vecernji.hr

Gotovo 4,5 miliona ljudi slijepo je zbog posljedica glaukoma, a očekuje se da će taj broj do 2020. godine narasti na 11,2 miliona. Naime, u razvijenim zemljama u više od 50% oboljelih od glaukoma bolest nije pravovremeno prepoznata, ni liječena, dok u nerazvijenim zemljama taj broj raste do 90%, piše “Ordinacija“…

Šta je glaukom i kako nastaje?

Glaukom je bolest vidnog živca. Vidni živac povezuje oko i mozak, a sastoji se od živčanih vlakana (ima ih više od milion u jednom oku). Svako vlakno vidnoga živca nosi u sebi dio vidne poruke iz oka u mozak, gdje se stvara slika koju vidimo. Glaukom najčešće nastaje kao posljedica poremećenog normalnog protoka tekućine kroz oko.

Zbog zadržavanja previše tekućine u oku, raste očni tlak, a to se stanje naziva povišeni očni tlak (očna hipertenzija). Ako očni tlak ostane visok, tokom vremena zbog pritiska na živčana vlakna vidnog živca može doći do njihovog propadanja što rezultuje oštećenjem vidnog polja. To se stanje naziva glaukom.

Oštećenja su u početku mala i događaju se na periferiji vidnog polja tako da se i ne primijete jer jasno vidimo centralnim vidom, a periferni vid postupno se sužava. Tek kada su oštećenja veća, bolesnik će moći osvijestiti probleme s vidom. U toj je fazi vidni živac, nažalost, već značajno oštećen. Ako se takvo stanje na vrijeme ne otkrije i ne liječi, može završiti sljepoćom.

Kako prepoznati i liječiti glaukom?

Glaukom se dijagnostikuje jednostavnim i bezbolnim pregledom kod oftalmologa, a za početak je potrebno izmjeriti očni tlak i pregledati vidni živac.

Samo oftalmolog može pouzdano izmjeriti očni tlak, pregledati vidni živac, otkriti druge važne simptome ove bolesti i prepoznati rizične faktore; u slučaju sumnje na glaukom, uputit će bolesnika na daljnju dijagnostičku obradu.

Za preciznu dijagnozu potrebno je učiniti pregled prednjeg segmenta i očnoga ugla (gonioskopija), pregled vidnog polja i procjenu stanja vlakana vidnog živca. Glaukom se može liječiti lijekovima (kapi), laserom ili operativno, što zavisi od vrste glaukoma i oštećenju vida u trenutku kada je glaukom dijagnostikovan.

Faktori rizika

Uz povišen očni tlak, važan faktor rizika za razvoj glaukoma je životna dob. Glaukom se najčešće pojavljuje nakon 40. godine života, a njegova pojavnost raste s godinama. To znači da bi sve osobe koje dolaze na pregled zbog prvih naočala (uglavnom nakon 40. godine života) trebale kontrolisati očni tlak i učiniti pregled vidnog živca. Uz ostale faktore rizika, kao što su visoka kratkovidnost i rasna pripadnost, naslijeđe ima značajnu ulogu. Ukoliko član uže porodice boluje od glaukoma i ostali članovi porodice imaju povećan rizik za razvoj glaukoma.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh