Zdravlje

Stres ima snažan uticaj na zdravlje, ovo su simptomi koji poručuju da usporite

Stres je nažalost vrlo česta bolest današnjice, a osobe koje su mu izložene stalno su zabrinute, opterećene i osjećaju se kao da su bolesne.

Stres - Fitnessdnevnik.com

Stres pogoršava naše tjelesno i mentalno zdravlje, što je neizbježna reakcija našeg organizma na stresne situacije. Iako većina ljudi jasno može razlikovati kada je pod povišenim stresom, neki ipak negiraju to stanje, piše “Večernji“…

Stručnjaci ističu kako postoje dvije kategorije stresa: akutni i hronični. Hronični stres vrlo je opasan jer se naš organizam ne može nositi s prevelikim pritiscima dugo vrijeme, što dovodi do oslobađanja hormona stresa, uključujući i kortizol. Ovi hormoni uzrokuju gomilanje prekomjernih kilograma i mogu uzrokovati bolesti srca, visok holesterol, dijabetes, depresiju i druge smrtonosne bolesti. Danas čak oko 77 posto Amerikanaca za sebe kaže kako osjećaju fizičke simptome uzrokovane stresom.

Šest znakova stresa:

 1. Glavobolja
  Mnoge su glavobolje uzrokovane stiskanjem čeljusti, napetošću koju osjećamo u vratu, ramenima, leđima, ili ako nesvjesno u snu škrgućemo zubima. Sav stres koji osjećamo na poslu koncentriše se oko vrata i ramena što uzrokuje glavobolju.
 2. Bolovi u leđima
  Ponekad je teško utvrditi razliku između bolova u leđima uzrokovanih stresom i bolova nakon treninga. Živčani sistem našeg tijela aktivira svoj odgovor, a to su bolovi u leđima. Krv poslana u glavne grupe mišića povećava napetost mišića. Tako ako se ne razgibate, nećete se riješiti neugodnog osjećaja bolova u leđima.
 3. Akne
  Mislite li da su akne samo posljedica nezdrave prehrane prošloga vikenda? Lako moguće, ali burna reakcija lica može biti i rezultat silnog stresa kojem ste izloženi. Kortizol koji je zadužen za stres krivac je za nepoželjne akne.
 4. Stalno ste bolesni
  Ako vas često muče prehlade ili viroze, razlog za to je loša prehrana ili stres. Naime, stres slabi imuni sistem i povećava količinu hormona kortizola što slabi aktivnosti naših tjelesnih funkcija. Dugotrajna izloženost stresu vrlo je štetna po zdravlje, pokazala su mnoga istraživanja.
 5. Iritacija kože
  Zvuči čudo, ali kad ste pod stresom, podsvjesno možete ogrepsti ruku ili čak dijelove lica. Kada je nivo stresa veći nego što je to uobičajeno, to može izazvati probleme s kožom, poput jakog svraba, ali i osipa.
 6. Znojite se
  Reakcija na stres je znojenje, a neki naučnici kažu da je razlog tog znojenja prilično odbojan. Radi se o evolucionoj ulozi kojom se šalju signali upozorenja ljudima oko nas. Znoj prilikom vježbanja i znoj od stresa nastaju sasvim drukčije. Naime, znoj uzrokovan stresom luči apokrina žlijezda koja aktivira adrenalin kad smo u nekoj opasnoj situaciji.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh