ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
Zdravlje

Ovi simptomi ukazuju da ste alergični na gluten!

Studije u kojima su učestvovali ljudi sa problemima organa za varenje pokazuju da jedna od 30 odraslih osoba i jedno od 40 djece pati od alergije na gluten.

No image - Haber.ba

Prepoznavanje ovog problema nije uvijek jednostavno, veoma često se na to posumnja tek kada se sve ostalo isključi kao mogući uzrok.

Simptomi nisu specifični što dodatno otežava postavljanje dijagnoze. U ovom tekstu osvrnućemo se na nekoliko najčeščih simptoma i to kako ih prepoznati kako bi otklonili eventualne sumnje da se radi o intoleranciji na gluten. Širok spektar simptoma kreće se od asimptomatskog oblika (bez simptoma) do teških slučajeva nastalih uslijed malapsorpcije, piše “Kodren“…

Između navedenih postoji čitav niz:

  • Gastrointestinalni simptomi – nadimanje, meteorizam, stomačni bolovi i grčevi, zatvor ili dijareja, koji se mogu javiti pojedinačno ili kao kombinacija simptoma kada govorimo o sindromu iritabilnih crijeva.
  • Glavobolja ili migrena
  • Fibromijalgija koja se karakteriše bolovima u mišićnom i vezivnom tkivu.
  • Neurološki simptomi – vrtoglavica, nestabilnost, periferna neuropatija koja se karakteriše preosjetljivošću i bolom, slabošću, trnjenjem i utrnulošću ekstremiteta.
  • Umor i nedostatak energije bez adekvatnog objašnjenja, koji mogu biti vezani za obroke. Sindrom hroničnog umora je poput fibromijalgije samo sindrom, nije bolest, i nije dijagnoza na kojoj se treba zaustaviti već otići dublje u ispitivanje.
  • Psihološki problemi – emocionalna nestabilnost, hronična anksioznost ( nervoza), nagle i česte promjene raspoloženja.
  • Česte anemije
  • Gubitak tjelesne težine ili pak ekstremna, uporna gojaznost
  • Kožne promjene, najčešće na glavi, laktovima, koljenima, zadnjici
  • Kod djece slabije napredovanje, nedostatak koncentracije, poremećaj pažnje, nervoza, problemi vezani za nedostatak vitamina…

Ovo su, ipak, simptomi koji se javljaju i kod drugih stanja i oboljenja i zato je na osnovu njih teško posumnjati da se radi o ovom problemu. Za početak, ukoliko bilo koji od ovih simtoma postoji duži vremenski period, a bez konkretnog uzroka, ne treba ih zanemariti i tražiti opravdanje (kao što često kažemo da su bolovi u leđima prisutni zato što mnogo sjedimo). Simptome ne treba ignorisati.

Sljedeće i najbitnije, ukoliko postoji sumnja, promijeniti ishranu, uz odabir namirnica bez glutena u trajanju od minimum dva mjeseca. Nakon ovog perioda, uz strogo poštovanje ishrane, ukoliko je u pitanju intolerancija na gluten doći će do podizanja energije i smanjenja ili gubitka simptoma. Nakon šest mjeseci, postepeno se mogu uvoditi problematične namirnice u ishranu.

Dijeta bez glutena isključuje pšenicu, raž, ječam, zob, mekinje, proizvode od soje, pivo, suhe smokve. U gotovim pakovanjima postoje razni načini da se provuče gluten, kao dodatak, zato treba birati proizvode na kojima je naglašeno da su bez glutena.

Namirnice u kojima ga sigurno ima su sosovi, prelivi za salate, zatim prerađena hrana (suhomesnati proizvodi), jer gluten služi da bi učinio proizvod gušcim i da bi dao ukus hrani, pa se stavlja u sosove, kečap, instant supe.

Kod intolerancije na gluten, postavljanje dijagnoze vrši se na osnovu laboratorijskih testova koji pokazuju prisustvo antitijela na gluten i postojanja oštećenja crijevne sluzokože. Ukoliko analize ne potvrde ove parametre (ponekad za to treba dosta vremena), neće se postaviti adekvatna dijagnoza jer, potreban je konkretan dokaz, što vodi u hroničnu patnju pacijenata sa simptomima. Zbog šarenolikosti simptoma koji se mogu javiti odmah, nakon nekoliko sedmica ili mjeseci i činjenice da nema dvije oboljele osobe koje imaju iste simptome i reakcije, treba češće razmisliti o mogućnosti da vas muči upravo problem o kome smo pričali.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh