ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
Zdravlje

Pravilo pola sata: Kako ispravno uzimati antibiotike i lijekove za štitnjaču?

Antibiotici i lijekovi za štitnjači snažni su medikamenti koji se uzimaju jedino i samo u konsultaciji s doktorom. A što kada nam se u terapiju za štitnjaču “umiješa” zdravstvena tegoba koju moramo liječiti antibioticima pa istovremeno moramo uzimati oba lijeka? Saznali smo kako to može uticati na organizam i na šta morate paziti.

antibiotik - Zadovoljna

Istovremeno uzimanje lijekova za štitnjaču i antibiotika može uticati na apsorpciju lijeka za štitnjaču, odnosno ona može biti ili smanjena ili povećana. Istraživanje časopisa “Thyroid” zaključilo je da antibiotik Ciprofloksacin značajno smanjuje apsorpciju lijeka za štitnjaču, a slično utiču i ostali antibiotici iz porodice kinolona, naročito ako se radi o hipotierozi, piše “Zadovoljna“…

S druge strane, neki drugi antibiotici mogu značajno povećati apsorpciju lijeka za štitnjaču.

Antibiotici u kombinaciji s lijekovima za štitnjaču mogu imati 3 efekta:

  1. Mogu smanjiti apsorpciju lijeka za štitnjaču što dovodi do smanjenog protoka lijeka za štitnjaču u krvotoku.
  2. Mogu povećati brzinu kojom organizam prerađuje i izbacuje višak lijeka za štitnjaču što također dovodi do smanjenog protoka lijeka za štitnjaču u krvotoku.
  3. Mogu promijeniti način na koji se lijek za štitnjaču veže na proteine u krvotoku i kako se upija što također utječe na hormone štitnjače.

Prim. dr. sc. Miodrag Lacić napominje kako se lijekovi za štitnjaču mogu uzimati, a nekada se i moraju uzimati sa svim drugim lijekovima, ali pritom treba poštivati važno pravilo.

“Osnovno je pravilo samo da se antibiotici i lijekovi za štitnjaču ne uzimaju u isto vrijeme, tj. potrebno je barem pola sata razmaka između uzimanja lijekova. U situacijama kada se to ne može ostvariti, može se lijekove uzimati i skupa, ali tada obično treba količinom uzeti više lijeka za štitnjaču što će procijeniti i odrediti dozu lijeka doktor koji liječi štitnjaču tj. tireolog”, kaže dr. Miodrag Lacić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh