ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
Zdravlje

Šest razloga boli u vratu

Ukočenost i bol u vratu vrlo su česte tegobe, koje se javljaju u svakoj dobi. Mogu biti posljedica kontrakcije mišića, a otežavaju kretanje i stvaraju osjećaj neugodne ukočenosti!

Bol u vratu - Ljepota.ba

Miogena ukočenost vrata

Posljedica prirođeno kraćega mišića na bočnoj strani vrata. Uzrok može biti miositis, odnosno upala mišića u embrionalnom stadiju ili hematom do koga je došlo tokom poroda. Često se resorbira sam od sebe bez posljedica, ali ponekad ostane fibrozni ožiljak, uzrok skraćivanju mišića. Simptomi miogene ukočenosti vrata prepoznatljivi su na prvi pogled: vrat je iskrivljen, prisutna je bol, a pokreti su otežani. Bolest se dijagnostikuje ultrazvučnom pretragom.

LIJEČENJE

Liječi se hirurškim zahvatom, koji se sastoji od presijecanja skraćenoga mišića tako da on ponovo zadobije normalnu dužinu, piše “Ordinacija“…

“Obična” ukočenost vrata

Riječ je o kontrakciji mišića, izazvanoj naglim pokretom, najčešće pogrešnim položajem prilikom spavanja ili propuhom. Može biti povezan s artrozom ili hernijom. Javljaju se snažna bol i otežano kretanje, a često i nepokretnost. Bol nastaje i nestaje iznenada.

LIJEČENJE

Liječi se lijekovima protiv boli i protiv grčenja, a obično je dovoljno nekoliko dana. Ponekad može pomoći i masaža. Ne prođe li bol za sedam dana, najbolje je javiti se specijalisti.

Artroza zatiljka

Artroza je degenerativna bolest hrskavice, kojom su obložene kosti u zglobovima, a može zahvatiti i vratne kralješke.

Oštećenja hrskavice izazivaju promjene u radu zglobova, a time i smetnje pri kretanju. S razvojem bolesti, a na mjestima gdje je hrskavica oštećena, površine kostiju mogu doći u kontakt, a kako su ta mjesta bogata živcima, to izaziva snažnu bol.

Bolest se javlja gotovo uvijek kod osoba iznad pedesete, no može se javiti i ranije. Često je posljedica distorzije vrata ili udarca. Međutim, jedan od glavnih razloga sklonosti artrozi je nekretanje. Bol se osjeća prilikom kretanja. Ujutro, odmah nakon ustajanja je vrlo snažna, a tokom dana slabi. Ostali simptomi su vrtoglavica, glavobolja i ukočenost vrata. Tačna se dijagnoza može postaviti ultrazvučnom pretragom.

LIJEČENJE

Najefikasnije liječenje je gimnastika (kružni pokreti vratom). U akutnoj fazi bolesti mogu se uzimati lijekovi protiv bolova i za opuštanje mišića. Postoje i lijekovi protiv artroze koji djeluju na hrskavicu zglobova i pospješuju zaustavljanje bolesti.

Hernija diska

Do hernije dolazi kad se elastična i otporna struktura, koja djeluje poput “jastučića” između dva kralješka, deformiše, pomakne s mjesta i pritišće korijene živaca, koji izlaze iz kičmene moždine. Taj pritisak izaziva snažne bolove u vratu i rukama.

Kako se liječi hernija diska slabinske kičme?

LIJEČENJE

Zasniva se na vježbama rehabilitacije, lijekovima protiv upala, a u slučaju hernije zatiljka, može biti neophodna imobilizacija vrata posebnim krutim ortopedskim ovratnikom. U slučaju da bolovi nikako ne prestanu, potreban je hirurški zahvat.

Ciste na vratu

Ciste na vratu prisutne su već od rođenja, a posljedica su promjena u razvoju struktura u embrionalnom stadiju. Male vrećice mogu ostati prazne cijeli život ili prerasti u prave ciste, ispunjene tekućinom. Najčešće su smještene na bočnoj strani vrata. U slučaju da se upale, počinju stvarati probleme. Do upale može doći u bilo koje životno doba. Javljaju se otečenost i snažna bol, a dolazi i do stvaranja male rupice iz koje izlazi tekućina. Najveća opasnost je infekcija.

LIJEČENJE

Upaljene ciste liječe se antibioticima, a problem se može definitivno riješiti samo hirurškim zahvatom.

Otečenost limfnih čvorova

Riječ je o akutnoj upali limfnih čvorova vrata koja može biti posljedica smetnji u ždrijelu, ustima, uhu. Javljaju se jedan ili više otečenih čvorova na bočnoj strani vrata. Bol je ograničena, ali ponekad snažna. Otečenost može potrajati mnogo duže od bolesti koja je izazvala. Dijagnozu postavlja doktor nakon pažljivog pregleda i palpacije bolnog dijela.

LIJEČENJE

Liječi se lijekovima protiv upala, a u ozbiljnijim slučajevima antibioticima.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh