Zdravlje

Ovo MORATE provjeriti kad kupujete flaširanu vodu!

Pazite na ove stvari…

Boca - Novonovo.info

Advertisements

HDP ili HDPE

HDPE plastika je kruta plastika, koju stručnjaci smatraju najzdravijom i najsigurnijom, te preporučuje kupovinu vode u flašama od ove plastike jer je voda u tim flašama najčišća, piše “Novonovo“…

PET ili PETE

PET je korištena plastika u proizvodnji. Namijenjena je za JEDNU upotrebu; ponovna upotreba povećava rizik od razvoja bakterija. Ove boce oslobađaju teške metale i hemikalije koje utiču na hormonski razvoj.

PVC ili 3V

Ovo je fleksibilna i mekana plastika, koja oslobađa toksina štetna za hormone, pa stručnjaci preporučuju alternativu.

LDPE

Ova plastika ne koristi se za vodu, iako ne oslobađa otrovne hemikalije u nju. Nije pametno kupovati hranu koja je zapakovana u ovakvu plastiku jer, pored hrane, možemo pojesti i neke opasne hemikalije nastale zbog LDPE plastike.

PP

Bijela ili poluprovidna plastika koristi se za pakovanje sirupa i jogurta. Polipropilen plastika čvrsta je i lagana, a odlično odbja toplotu. Dobre je kvalitete i odlična je barijera za vlagu, masti i hemikalije.

PS

Polistiren je jeftin, lagan i višenamjenski. Koristi se za pravljenje jednokratnih čaša, posuda i piknik posuđa. Pri toploti oslobađa kancerogene hemikalije, tako da ga nije preporučljivo koristiti više puta.

PC ili neoznačene plastike

Ovo je najopasnija plastika! Oslobađa otrovne hemikalije kako u vodu, tako i u hranu.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh