Zdravlje

Kako prepoznati razliku između neugodnoga kašlja i upale pluća?

Iritantan kašalj, koji često graniči i s bolnim, tipičan je za ovo doba godine. Međutim, kada i kako znati kada je kašalj prerastao u nešto ozbiljnije – u upalu pluća?

No image - Haber.ba

Upala pluća je akutno upalno stanje koje je obično uzrokovano virusima ili bakterijama. Stanje je to u kojem je otežano disanje zbog čega dolazi do slabog protoka kisika u krv. Upravo zbog toga važno je na vrijeme detektovati da je riječ o upali pluća jer posljedice mogu biti kobne, piše “Ordinacija“…

Uzroci upale pluća

Streptococcus pneumoniae najčešći je uzrok upale pluća. Naravno, mikroorganizmima (bakterije, virusi, gljive i paraziti) je lakše “ušuljati se” u vaš imuni sistem i napasti ga kada je on oslabljen. Mogućnost dobivanja upale pluća najčešće ovisi o tri faktora:

  • koliko ste trenutno zdravi – pod ovim se misli u kakvom je stanju vaš imuni sistem, jeste li skloni alergijama i sl.
  • vašim godinama – iako upala pluća ne poznaje dobne granice, činjenica je da pogađa najosjetljivije, a to su djeca i stariji. Posebno kritična grupa su oni stariji od 65 jer za njih ova bolest može biti i smrtonosna. Upravo zbog toga, bitno je vakcinisati se protiv upale pluća jer prevencija se uvijek pokaže kao najbolji lijek.
  • vašoj okolini – ako u vašoj okolini vlada epidemija gripe ili prehlada, vaš rizik za obolijevanje od upale pluća raste.

Treba biti izuzetno oprezan jer je upala pluća potencijalno životno ugrožavajuća bolest!

Prevencija i liječenje

Nažalost, za ovu bolest ne postoje nikakve preventivne mjere koje bi u potpunosti garantovale imunost. Isto tako, postoji vakcinisanje protiv upale pluća, ali to se u pravilu savjetuje uglavnom osobama starijim od 65 godina. Ono što se svakako savjetuje jest da osobe koje boluju od upale pluća nose zaštitne maske kako se osobe u njihovoj okolini ne bi zarazile.

Kada je riječ o liječenju ovoga stanja, vrijeme je ključan faktor. Najbolje je liječenje početi unutar svega 6 sati od početka bolesti.

Nakon posjeta doktoru, vaš će doktor procijeniti je li potrebna hospitalizacija ili samo kućna njega. U principu, liječenje upale pluća, ako se započne na vrijeme, nije teško i komplikovano. Zahtjeva uglavnom obvezno mirovanje i antibiotike.

Razlozi za brigu

Kao što je već spomenuto, pacijenti često i ne znaju da zapravo imaju upalu pluća jer misle da je riječ samo o kašlju. Onoga trenutka kada vaš kašalj, koji je u ranom stadiju suhi kašalj, postane produktivan, odnosno s gustim sekretom koji iskašljavate, vrijeme je da posjetite svog doktora. Daljnji simptomi svakako su i povišena temperatura, osjećaj malaksalosti i otežano disanje. Nemojte čekati jer u ovoj je bolesti vrijeme najbolji i ključan saveznik vašega zdravlja. Čim vaš kašalj postane bolniji, obvezno se javite svome doktoru!


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh