Zdravlje

CIJELOG ŽIVOTA SU NAS LAGALI: Evo da li srce stvarno može da boli!

Sigurno ste mnogo puta čuli da neko kaže “boli me srce” i isto toliko puta kako neki “pametnjaković” objašnjava da “srce ne može da boli jer nema receptore za bol“.

Ljudsko srce - Net.hr

Advertisements

Kako bismo riješili ovu misteriju i saznali šta je istina, a šta mit, kolege sa “Telegrafa” su kontaktirale Doc. dr Nebojšu Tasića, načelnika Instituta za kardiovaskularne bolesti “Dedinje” u Beogradu i predsjednika srbijanskog udruženja HISPA centara (udruženje centara za hipertenziju i prevenciju infarkta i šloga).

Iako se može reći da sam srčani mišić ne sadrži receptore za bol, srce ipak može da boli. I ne samo to, već je taj bol jedan od najgorih koje čovjek može da doživi.

“Srce nije samo srčani mišić, odnosno miokard. Ono se sastoji iz tri sloja, spoljašnjeg omotača, perikarda, zatim mišića, miokarda i unutrašnjeg sloja, endokarda. Sam miokard ne sadrži receptore za bol, ali omotač, perikard sadrži, tako da srce i te kako može da boli”, rekao je dr Tasić.

Međutim, saznali smo mnogo više o tom misterioznom bolu srca, koji je, ispostavilo se, ne samo istinit, nego je i veoma važan pokazatelj zdravstvenog stanja ovog organa.

“Razlikujemo dvije osnovne vrste bola srca. Prvi je posljedica angine pektoris, odnosno suženja ili začepljenja koronarne arterije. Potpuno začepljenje vodi do infarkta miokarda i to je jedan od najgorih bolova koje čovjek može da doživi. Bol se javlja kao posljedica nedovoljne ishranjenosti srca, zbog oslabljenog dotoka krvi”, kaže dr Tasić.

Pacijenti koji boluju od takozvane stabilne angine pektoris, uglavnom nemaju nikakvih problema dok ne krenu da se penju uz stepenice ili hodaju uzbrdo, a tada se javlja bol.

“Druga vrsta bola je posljedica zapaljenja srčanog omotača, odnosno, perikarditis”, objašnjava on.

Dakle, srce može da boli i to veoma intenzivno, ali ono što je najvažnije je to da taj bol može da nagovijesti loše stanje ovog organa i na taj način omogući pacijentu da preduzme određene mjere prije nego što bude prekasno.

Dr Tasić kaže da je prevencija mnogo efikasnija od liječenja i apeluje na ljude da se jave doktoru ako osjete bol u srcu, kako bi utvrdili da li im je potrebno liječenje, jer ako dođe do srčanog udara ili bolest ode predaleko, liječenje je mnogo teže. U HISPA centrima postoje kompletno obučeni timovi doktora i ljudi mogu da se obrate ako osjete bol u srcu, koji se opisuje kao specifično, tupo stezanje u unutrašnjosti grudi.

“A, kardiolozi su često i doktori za dušu. Ipak postoji određena misterija vezana za bol u srcu, a to je kad srce boli zbog neuzvraćene ljubavi, što medicina, još uvijek, ne može da objasni”, našalio se na kraju dr Tasić.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh