Zdravlje

STARI RECEPT: Napravite PENICILIN KOD KUĆE

Uzgajati buđ na hljebu ili narandži način je na koji se može razviti penicilin kod kuće, da se kao u stara vremena stvori potpuno prirodni tip ovog najpoznatijeg antibiotika.

Lijekovi - Pixabay.com

Advertisements

Način na koji se prirodno kod kuće može uzgajati penicilin može koristiti svima, a posebno onima koji nemaju obezbjeđenu zdravstvenu zaštitu ili žive u oskudici pa ne mogu da priušte ovaj antibiotik za izliječenje, piše “Bašta Balkana“…

Narandža ili hljeb su dvije namirnice koje je relativno lahko priuštiti, a neophodne su za razvoj penicilina u sopstvenoj režiji. Jednostavno, narandžu ili hljeb treba dovoljno dugo pustiti da stoje i ubuđaju se, jer baš to “zeleno” što se razvija na njihovoj površini jeste penicilin.

Ako uzmete u obzir da ste u prilici nekom da pomognete tako što ćete ga izliječiti penicilinom, uzgajanje ovakvog antibiotika na ove dvije jednostavne namirnice možda može tom nekom da spase život.

Zbog toga, važno je znati kako je to uopšte moguće.

Odgajanje penicilina na hljebu (ili narandži, proces je isti) treba da prođe kroz ove faze:

  • Hljeb staviti u kesu ili u neki sud;
  • Ostaviti ga da stoji dok na njemu ne počnu da se stvaraju spore;
  • Cijeli hljeb sa početnim procesom buđanja podijeliti na manje komade;
  • Vratiti komade hljeba u kesu ili sud, koje treba zatvoriti kako bi bili pod uticajem vlage ili kondenzacije;
  • Pratiti razvoj plijesni i ne uklanjati sa hljeba ništa dok većina buđi ne postane sasvim zelene boje.

Dok buđ raste i razvija se, ona će prolaziti kroz bijelu, plavu i zelenu fazu. Zelena buđ je ona koju treba da postignemo u uzgajanju plesnina hljebu (narandži).

Zelena boja buđi sadrži određenu dozu penicilina. Kada se primijeti da je hljeb u najvećoj mjeri prekriven zelenom površinom, tada je buđ sazrijela i može se početi sa korištenjem u medicinske svrhe kao penicilin.

Postoje dvije opcije kada se ovakav penicilin primjenjuje, u zavisnosti koji je tip slabosti u pitanju i kojim organima prijeti infekcija.

Opcija A:

Uzmite komade hljeba, napunite njima jednu veliku šolju i dodajte u nju toplu vodu (neključalu).

Pomiješajte to i možete konzumirati, a i ponoviti ukoliko je to potrebno. Važno je napomenuti da dok se uzgaja buđ, uporedno se razvijaju i druge stvari, ali nisu sve od pomoći.

Kada se konzumira ovakav hljeb, u organizam se unosi penicilin, ali i neprijatan ukus, koji nije tako lahko prevazići. Ako se uzmu u obzir proliv ili uznemiren stomak, koji se kao problemi mogu javiti uslijed konzumiranja buđi sa hljeba, zaključuje se da su oni ipak manje ozbiljni problemi u poređenju sa velikim infekcijama.

Stoga se može reći da je plijesan sa hljeba isplativ kao pomoćnik u odbijanju infekcije.

Ovaj lijek se hiljadama godina koristio u drevnim kulturama, ai danas se primjenjuje kod mnogih narodnih lijekova.

Opcija B:

Polako i pažljivo ostružite zelene buđi sa hljeba. Očistite povredu, uzmite strugotine plijesni i nanesite ih preko cijelog povrijeđenog mjesta. Uvijte ranu nekom krpom da bolje djeluje, a i ovaj postupak se može ponoviti.

U antičko doba, tadašnji doktori su rane mazali medom, zato što su se bakterije veoma teško razmnožavale u takvoj sredini. Ako je rana svježa, čista i bez infekcije, može se primijeniti i med na području povrijeđene regije kako bi se sačuvala od štetnih bakterija.

Vjerovali ili ne, ali ovakav tretman medom i danas se primjenjuje kod određenih urgentnih stanja i povreda, tako da je preporuka da se u kućnoj upotrebi, uslijed povrijeđivanja, jednostavno pokrije cijela oblast medom, a rana zavije kako bi taj med držala na jednom mjestu.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh