Zdravlje

Zašto dolazi do čudnih snova prije nego što zaspimo i prije nego se probudimo?

Snove pokušavamo inpretirati, pročitati iz njih što nam budućnost dolazi ili shvatiti da li smo pod previše stresa i u strahu. Ipak, postoje oni snovi koji su izuzetno čudni, a najčešće se pojavljuju baš prije nego zaspimo ili se probudimo.

Paraliza sna - Nezavisne.com

Advertisements

Snovi u fazi prije spavanja ili buđenja djeluju stvarno, napeti su i uznemiravajući – a nazivaju se hipnopompne ili hipnagogne halucinancije. Radi se o vidnim i slušnim halucinacijama, koje ako nastaju neposredno prije nego zaspimo se nazivaju hipnagogne, a ako nastaju prije buđenja se nazivaju hipnopompne, piše “Ordinacija“.

U tim situacijama, najčešće imamo osjećaj da smo budni, no zapravo smo u tranziciji između budnosti i sna. Baš zato što smo u toj tranziciji, ovi se snovi zapravo smatraju halucinacijama.

Nastaju primarno zbog našeg mozga, koji ostaje u polubudnom stanju. Prije buđenja je dio mozga još u REM stanju, odnosno dubokoj fazi sna tokom kojih je aktivniji, odnosno česti su intenzivni snovi. Kako se budimo, ti intenzivni snovi iz REM faze nastavljaju se i u budno stanje – zbog čega dolazi do halucinacija. One mogu biti vizualne, auditivne ili taktilne, odnosno možemo čuti imaginarne zvukove, vidjeti neku pojavu ili čak osjetiti da nas netko dira. Dok su takve situacije vrlo česte u REM fazi i najčešće ih zaboravljamo, u polubudnom stanju su uznemirujuće.

Najčešće se pojavljuju kod osoba koje više vremena provode u REM fazi, no ovakve se halucinacije mogu pojaviti i zbog:

  • nedostatka sna
  • određenih lijekova, pogotovo antidepresiva
  • narkolepsije

Halucinacije često uzrokuju i paralizu sna, stanje u kome smo svjesni da smo budni, ali ne možemo se pomaknuti – što halucinacije čini još uznemirujućim.

Smanjiti pojavljivanje hipnagognih i hipnopompnih halucinacija može se urednim navikama spavanja, koja barem 7 i 8 sati u sedmici.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh