Zdravlje

Sjedite prekriženih nogu? 3 bitna razloga zašto to morate prestati raditi

Sjedenje prekriženih nogu najčešća je poza koju tokom dana puno puta zauzima većina žena. No elegantno sjedenje usko je povezano s brojnim promjenama u tijelu koje nikako ne idu u korist našeg zdravlja. Donosimo 5 dobrih razloga da ovu naviku svedete na minimum.

prekrižene noge - Zadovoljna

Povisuje se krvni tlak

Brojna istraživanja povezala su sjedenje prekriženih nogu s povišenim krvnim tlakom. Čak i ako nemate problema s tlakom možete osjetiti promjene koje negativno uieču na cirkulaciju.

Naime, kada prebacite nogu preko noge pritisak na donji ekstermitet šalje veću količinu krvi u prsa, odnosno prema srcu zbog čega krvni tlak raste, piše “Zadovoljna“.

“Sjedenje prekriženih nogu najčešća je poza koju tokom dana puno puta zauzima većina žena”

Uzrokuje bolove u kukovima i leđima

Osobe koje često drže nogu prebačenu preko noge s vremenom mogu osjetiti značajne bolove u leđima. Bolovi se javljaju uzročno-posljedično, a povezani su s položajem zdjelične kosti.

Naime, tokom sjedenja prekriženih nogu zdjelica zauzima neprirodan položaj te se pomiče prema naprijed ili u stranu. Položaj zdjelice veže se uz leđni mišić koji se zateže i koči te može izazvati snažne bolove u donjem djelu leđa i kukovima.
leđa i kukove.

Djeluje na proširene vene

Sjedenje prekriženih nogu značajno povećava šanse za razvoj proširenih vena. Iako je nastajanje vena najuže povezane s genetikom, križanje nogu tokom dana radi pritisak na vene koje su prepune sitnih žilica i kapilara.

Pritisak na iste ubrzava protok krvi koji proširuje vene i mijenja njihov oblik zbog čega one postaju otečene i vidljive, što dugoročno može postati veliki problem.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh