Zdravlje

15 SIMPTOMA RAKA KOJE NIJEDAN MUŠKARAC NE BI SMIO IGNORISATI

Često će odlazak doktoru zahtijevati i malo nagovaranja sa ženske strane…

Tužan muškarac - Facebook

Muškarce je katkada teško natjerati do posjete doktora.

Stručnjaci navode da bi mogli imati velike koristi od toga da prepoznaju simptome zbog kojih je odlazak po stručno mišljenje ipak neophodan, piše “Večernji“…

Često će to zahtijevati i malo nagovaranja sa ženske strane, a bitno je zapamtiti da se većina oboljenja lakše liječi ako se bolest otkrije u ranoj fazi, što je najvažnije kada su u pitanju karcinomi.

I dok postoje vrste raka koje su specifične za muškarce jer su vezane za organe muškog tijela, postoje i zloćudne bolesti koje nemaju jasne simptome.

Portal WebMD donosi 15 simptoma koji upućuju na rak, a koje muškarci često ignorišu.

1. Tkivo na prsima

Većina muškaraca nije upoznata s činjenicom da rak dojke ne dobivaju samo žene. Iako se to ne događa često, moguće je. Svako novo tkivo izraslo u prsima muškarca mora što prije na provjeru. Još je nekoliko znakova za uzbunu: udubine na koži, promjene na bradavicama, crvenilo bradavica, oštećenje ili curenje iz bradavica. Očekujte moguću biopsiju, mamograf i druge pretrage.

2. Bol

Bol može biti rani simptom razvoja raka iako većinom osjećaj boli nije prouzročen njime. Treba se zapitati kada je osjećaj boli dugotrajan. Ako i nije zloćudan, imat ćete koristi od posjete doktoru jer će utvrditi odakle bol dolazi te propisati tretman.

3. Promjene na testisima

Rak testisa javlja se najčešće kod muškaraca u dobi između 20 i 39 godina, a pregled bi trebao biti sastavni dio sistematskog. Neki doktori savjetuju i da jednom mjesečno obavite samopregled. Pazite na promjene u veličini, ako su se testisi skupili, otekli, ako ste primijetili kvržicu.

4. Promjene na limfnim čvorovima

Kvržica ili oteklina na limfnom čvoru ispod pazuha, na vratu ili bilo gdje drugdje trebala bi biti znak za posjet ordinaciji. Posebno je indikativno ako čvor progresivno raste i prisutan je već mjesec dana ili više. Moguće je da je riječ o infekciji, no nju mora eliminisati doktor. Ako nije infekcija, napravit će biopsiju.

5. Temperatura

Povišena tjelesna temperatura kojoj ne možete pronaći uzrok može upućivati na rak. No, ona može biti i znak upale pluća ili infekcije koja zahtijeva liječenje. Većina zloćudnih tumora prije ili poslije izazvat će temperaturu, a često se javlja kad se rak proširi i napada ostale dijelove tijela. Vrućica može biti uzrokovana i leukemijom i limfomom.

6. Neobjašnjiv gubitak težine

Ako muškarac izgubi više od 10 posto svoje težine u periodu od 3 do 6 mjeseci, a nije imao takvu namjeru, vrijeme je za posjetu doktoru. Nakon pregleda, ustanovit će na koje vas specijalizovane pretrage treba poslati.

7. Tupa bol u abodmenu i depresija

Svaka osoba koja osjeća bol u abdomenu i osjeća depresiju morala bi posjetiti doktora. Stručnjaci su naime pronašli vezu između depresije i raka gušterače. Drugi simptomi uključuju izljev žuči, promjenu u boji stolice, najčešće u sivu boju te potamnjeli urin. Može se pojaviti i osjećaj svrabi po cijelome tijelu.

8. Vrtoglavica i umor

Ovi se simptomi, kao i kod vrućice, mogu pojaviti kad rak uznapreduje i počne se širiti. No, javljaju se i kao rani simptom leukemije, raka želuca i crijeva.

9. Kašalj koji ne prestaje

Kašalj je uobičajen kad smo prehlađeni i kod alergija, no kašalj koji nikako ne prestaje odnosno traje duže od tri do četiri sedmice razlog je za odlazak doktoru. Uporan kašalj može upućivati na rak, ali i na hronični bronhitis i refluks.

10. Teško vam je gutati

Problemi s gutanjem mogu upućivati na rak jednjaka.

11. Promjene na koži

Promjene na madežima nužno je stalno pratiti i odmah reagirajte ako ih primijetite, no treba gledati i na promjene u pigmentaciji kože.

12. Krv gdje je ne bi trebalo biti

Kad vidite da krv teče iz dijela tijela gdje se to ne bi trebalo događati, posjetite doktora. To vrijedi ako ste počeli kašljati krv, ako imate krvi u urinu ili stolici ili ako pljujete krv.

13. Promjene u ustima

Ako ste pušač ili žvačete duhan trebate pripaziti na bijele mrlje u ustima ili bijele tačkice na jeziku. Mogle bi upućivati na leukoplakiju, pretkancerogeno tkivo.

14. Urirarni problemi

S godinama će svaki muškarac iskusiti ove simptome: potrebu da češće urinira, posebno noću, osjećaj da ne može potpuno isprazniti mjehur, osjećaj da odmah mora mokriti, nemogućnost da počne mokriti te oslabljeni mlaz. Kad se simptomi pojave, potrebno je javiti se doktoru. Posebno ako postaju sve gori i gori. Uslijedit će pregled prostate.

15. Dispesija (bol u gornjem dijelu abdomena)

Bol u gornjem dijelu probavnog sistema često muškarci protumače kao opasnost od srčanog udara, no doktori upozoravaju da stalna dispepsija može ukazivati na rak jednjaka, grla ili želuca i trebala bi se prijaviti doktoru.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh