Zdravlje

PRIPAZITE NA SEBE: Evo kako unošenjem KALCIJA možete smanjiti tlak!

Kalcij je najobilniji mineral u ljudskom organizmu, čije soli stvaraju tvar koja utiče na čvrstinu kostiju i zuba. Tijelo odraslog čovjeka sadrži 1 kg do 1,5 kg kalcija čiji se najveći dio nalazi u kostima (99%), a samo mali dio (1%) u krvi i ostalim dijelovima organizma.

Kupus - Pinterest

Ukoliko imate problema s povišenim krvnim tlakom utoliko morate znati kako ga hrana bogata kalcijem može sniziti. Svakodnevno unešen svega gram kalcija smanjuje rizik od povišenog tlaka za 12 posto, piše “Dnevno“…

Međutim, morate imati na umu kako je uzimanje velikih količina dodataka kalcija loše. Tačnije, trebali bi ga uzimati iz prirode. A što je bolje od toga nego zeleno povrće.

Kalcij je najobilniji mineral u ljudskom organizmu, čije soli stvaraju tvar koja utječe na čvrstinu kostiju i zuba. Tijelo odraslog čovjeka sadrži 1 kg do 1,5 kg kalcija čiji se najveći dio nalazi u kostima (99%) a samo mali dio (1%) u krvi i ostalim dijelovima organizma.

Kalcij ima i druge važne funkcije:

  • Učestvuje u prenošenju živčanih impulsa, posebno iz srca, osiguravajući srčani ritam.
  • Neophodan je za normalnu koagulaciju krvi.
  • Reguliše ravnotežu između kiselina i baza u krvi, spriječavajući preveliku kiselost krvi. Tako neutrališe kiselinu u krvi koja je proizvod metabolizma proteina.
  • Kalciju je potreban vitamin D da bi bio apsorbovan i prešao u krvotok.
  • Nedostatak vitamina D izaziva iste simptome kao i nedostatak kalcija.

Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh