Zdravlje

UOPŠTE SE NE TREBATE SATIMA ZNOJITI U TERETANI! Za zdravlje je dovoljna samo minuta vježbanja

Godinama stručnjaci govore kako za zdravlje i kondiciju treba vježbati barem tri puta tjedno po najmanje 45 minuta. Mnogi vježbači toga se striktno drže, ali su američki naučnici, nakon 12 sedmica istraživanja, dokazali su da je jedna minuta vježbanja dovoljna za zdravlje.

Vježbanje - Blic.rs

Visoki intenzitet

Naučnici sa Univerziteta u Ontariju istraživanje su provodili na devet zdravih mladića koji su tokom jedne minute izvodile vježbe visokog intenziteta. Tu minutu vježbanja podijelili su na tri faze po 20 sekundi u kojima su vježbači dali svoj maksimum u vježbanju. Vježbači su odabrali bicikliranje, a nakon dvadeset sekundi jakog intenziteta vježbači su biciklirali dvije minute laganim tempom. Druga grupa vježbača radila je klasične treninge koji su trajali 45 minuta, ali su vježbali istim intenzitetom sve vrijeme treninga. Također, druga grupa vježbala je tri puta sedmično. Ispitana je i treća grupa – onih muškaraca koji uopće nisu vježbali, piše “Jutarnji“…

Nakon 12 sedmica istraživanja naučnici su došli do rezultata koji su pokazali da su benefiti za zdravlje bili gotovo jednaki kod prve i druge grupe, odnosno onih koji su trenirali visokim intenzitetom cijelu minutu i onih koji su 45 minuta biciklirali istim tempom. Obje grupe su nakon 12 sedmica, uspoređujući ih s onima koji uopšte nisu vježbali, imale bolju kondiciju, mišićnu funkciju, kao i bolji krvni tlak.

Prednosti treninga

Osim bicikliranja, učesnici istraživanja su trčali. Jedna grupa trčala je 10 minuta jakim tempom, a druga grupa radila je duži, ali lakši trening. Iako su blagodati vježbanja kod obje grupe bili slični, što pokazuje da nije potrebno provoditi sate da bi se stekla kondicija, naučnici su ipak zaključili kako prednosti dužeg, ali lakšeg treninga ima mnogo te se takav trening preporučuje onima koji imaju visok tlak ili neke druge zdravstvene probleme. Međutim, onaj ko nema vremena, a potpuno je zdrav, može raditi kraće, ali intenzivnije treninge.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh