Zdravlje

Ambulante pune zbog promjene vremena: Stručnjaci upozoravaju na opasne simptome

Savjetovala bih svima da se, u slučaju jake glavobolje, odmah jave u najbližu ambulantu, kaže dr. Samira Ahmetović, specijalista porodične medicine.

Samira Ahmetović - Faktor.ba

Ovih dana povećan je broj onih koji su, zbog povišenog krvnog pritiska, potražili pomoć ljekara. Razlog za to su promjene vremene, praćene naglim oscilacijama temperature, pritiska i vlage u zraku, piše “Faktor.ba“.

Potvrdila nam je to dr. Samira Ahmetović, specijalista porodične medicine u ambulanti „Vratnik“, koja se nalazi u sklopu Doma zdravlja Stari Grad, naglašavajući kako tegobe osjećaju svi.

– Nagle temperaturne promjene, koje ovih dana doživljavamo, opasne su i za zdrave, a pogotovo za hronične bolesnike i meteoropate. Zabrinjavajuće je što nam svakodnevno dolaze zdrave osobe, u dobi od 30 do 50 godina života, žaleći se na glavobolju i razdražljivost – kaže dr. Ahmetović.

Ovakvo vrijeme ipak je najopasnije za hronične bolesnike, i to one sa slabim srcem, astmatičare, reumatičare, te one koji imaju čir na dvanaestopalačnom crijevu. Osim njih, tegobe osjećaju i psihički bolesnici.

– Mi smo ovih dana, praktično iz ljetnih temperatura, ušli ponovo u zimu. Takva promjena vremena najviše pogoduje moždanim i srčanim udarima. Zato bih savjetovala svima da se, u slučaju jake glavobolje, odmah jave u najbližu ambulantu, a ljekar će, nakon osnovnog pregleda pacijenta, utvrditi šta dalje uraditi – ističe naša sagovornica.

U ambulantama je i sve više najmlađih, a razlog su, kaže Ahmetović, alergije. Djeca se žale na otežano disanje.

– Zrak je pun alergena koji izazivaju probleme kod najmlađih. Roditelji kažu kako im djeca, u posljednje tri godine, nisu osjećala nikakve tegobe, ali da su se ovog proljeća ponovo vratile – napomenula je dr. Ahmetović, prenosi “Faktor.ba“.

Glavobolja, umor, razdražljivost…

PSIHIČKI: umor, nagle promjene raspoloženja, smanjena sposobnost koncentracije, razmišljanja i koordinacije, bezvoljnost, razdražljivost, apatija i poremećaj spavanja.

FIZIČKI: glavobolja, migrena, mučnina, vrtoglavica, nesvjestica, reumatski bolovi u području starih povreda i u mišićima.

Srčani bolesnici osjećaju pogoršanje u vidu ubrzanog rada i osjećaja lupanja srca, te porasta krvnog pritiska.

Kod srčanih bolesnika, starijih osoba i pušača, veća je učestalost srčanog i moždanog udara usljed ishemije u srcu i mozgu.

Kod osoba koje pate od bolesti bronhija i pluća veća je učestalost pojave astme i upale bronhija, pluća i plućne maramice.

Povećanje učestalosti bubrežnih i žučnih napada, naročito tokom noći i rano ujutro.

Pogoršanje gastritisa i bolovi u trbuhu usljed čira na želucu ili na dvanaestopalačnom crijevu.

Jesti laganu hranu, piti do tri litra vode

Hronični bolesnici trebaju redovno uzimati terapiju i smanjiti fizičke aktivnosti, te boravak na otvorenom.

Jesti laganiju hranu, zasnovanu na voću i povrću, a izbjegavati masne i kalorične namirnice.

Kroz hranu ili dodatke za prehranu unositi minerale i vitamine.

Dnevno piti do tri litra vode.

Povesti računa o adekvatnom oblačenju.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh