Zdravlje

Evo šta se desi kada ovu namirnicu pojedete na prazan stomak

Bijeli luk sadrži više od 400 različitih mineralnih komponenti i antioksidanata koji imaju brojna pozitivna terapeutska svojstva.

Bijeli luk - Blogspot.com

On se koristio u tradicionalnoj medicini za liječenje brojnih bolesti. Pre 5.000 godina koristili su ga Egipćani, Arapi, Grci, Rimljani, Asirci, Jevreji i brojne druge kulture. Pitagora ga je zvao „kralj začina“.

Ali da li ste znali da konzumiranje bijelog luka na prazan stomak ima efekta u liječenju i prevenciji brojnih bolesti?

Naučno je dokazano da bijeli luk ima jača svojstva kada se pojede na prazan stomak jer bakterije ne mogu da se odbrane od njega, prenosi “B92“.

Bijeli luk sadrži više od 400 različitih mineralnih komponenti i antioksidanata koji imaju brojna pozitivna terapeutska svojstva.

U bijelom luku se nalaze brojna azotna jedinjenja, kaliju, silicijum, fosforna kiselina, vitamini C, D i B, natrijum, etarska ulja, selen, kalcijum, magnezijum, sumpor, fitosteroli i brojne druge prirodne supstance.

Takođe, bijeli luk je bogat alicinom, fitoncidom koji se oslobađa prilikom mehaničkog uništenja biljaka, npr. mljevenjem ili sječenjem čenova bijelog luka.

Alicin ima jaka bakteriostatska svojstva i liječi infekcije mnogo brže. Bijeli luk može da se izbori i sa fungalnim infekcijama što ga čini moćnijim od svih modernih antibiotika.

Konzumiranje glavice bijelog luka dnevno može u velikoj mjeri da poboljša vaš organizam, može da normalizuje vašu crijevnu floru i da stimuliše imuni sistem. Evo koje su najnevjerovatnije zdravstvene pogodnosti bijelog luka:

Ubija veliki broj bakterija

Ima antizapaljenska svojstva i smanjuje krvni pritisak

Spriječava začepljenje i starenje perifernih i glavnih arterija

Pomaže u uništavanju malignih ćelija tumora mozga

Ponaša se kao antikoagulans, razređujući krv i sprečavajući formiranje opasnih trombova, što smanjuje rizik od nastanka srčanog ili moždanog udara.

Efikasno liječi prehlade i ponaša se kao prirodni antibiotik

Smanjuje sintezu triglicerida u jetri što sprečava razvoj ateroskleroze i pomaže u sprečavanju nastanka srčanih bolesti

Smanjuje nivo lošeg holesterola u krvi

Povećava sposobnost organizma da se izbori sa štetnim uticajima okoline pošto jača imuni sistem

Preporučuje se za liječenje poremećaja nervnog sistema


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh