Zdravlje

OVIH ŠEST SIMPTOMA UKAZUJU NA SIGURNU SMRT TROVANJEM UGLJEN MONOKSIDOM! NALAZI SE U SVAČIJEM DOMU!

Ugljen-monoksid, inače poznat kao tihi ubica, može biti prijetnja vašoj porodici i vama i možda ne znajući da je u vašem okruženju. Disanje ugljen-monoksida može da izazove ozbiljne probleme srca i oštećenja mozga. Sačuvajte se ovog tihog ubice i zaštitite sebe.

No image - Haber.ba

Šta da uradite kada primijetite ugljen monoksid?

1. Isključite izvor iz kog potiče ugljen monoksid. Ukoliko niste sigurni odakle dolazi, idite na drugi korak.
2. Otvorite prozor
3. Pozovite 124

Znati šta da uradite u hitnom slučaju je vrlo važno, ali kako da znate kada ste izloženi tom gasu? U nastavku je 6 simptoma da ste otrovani ugljen monoksidom i 5 jednostvanih savjeta prevencije, piše Hayat.

Simptom 1: Plitko disanje

Teško ili plitko disanje trebate uvijek uzeti za ozbiljno jer zahtjeva hitnu medicinsku pažnju. Neobjašnjivo plitko disanje, pogotovo ako se desilo većem broju članova domaćinstva, može biti simptom trovanja ugljen-monoksidom.

Simptom 2: Letargija

Svi se umorimo s vremena na vrijeme, ali dugotrajna letargija bez razloga može ukazivati na curenje gasa u vašoj kući. Letargija, pospanost i opšta fizička slabost su glavni uzroci da nešto nije u redu.

Simptom 3: Zbunjenost

Zbunjenost, konfuzija je jedan od uobičajenih simptoma trovanja ugljen-monoksidom. Termin “konfuzija” može da označava različite stvari različitim ljudima, samo vi znate da li se osjećate drugačije od normalnog.

Simptom 4: Glavobolje

Glavobolje su uobičajena stanja mnogih ljudi, ali ako primijetite da ih dobijate kad god ste kod kuće, to znači da imate problem sa ugljen-monoksidom.

Simptom 5: Mučnina

Mučnina se smatra glavnim simptomom trovanja ugljen-monoksidom. Ugljen-monoksid nastoji da stvori sve simptome slične gripu.

Simptom 6: Pomućen vid

Ako vam se pričinjava da vidite mutnije, to može biti rezultat izlaganja ugljen-monoksida. Problemi s vidom se javljaju kada uljen-monoksid uđe u krv. Sada slede savjeti kako da spriječite trovanje ugljen-monoksidom.

Jedan od najboljih načina preventive je da saznate izvor iz kog dolazi. Postoji nekoliko mjesta u kući koja proizvode uljen-monoksid: dimnjak, prenosni roštilj, mašina za sušenje veša, šporet na gas, frižider, prenosivi grijač, kamin i bojler. Miris je prepoznatljiv, kao sumpor ili pokvareno jaje, ili šištanje, zviždanje i bučni zvuci iz bilo kakvih potencijalnih izvora.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh