Zdravlje

Kopriva – lijek iz prirode

Blagotvorno dejstvo ove biljke otkriveno je prije nekoliko vijekova, a danas se koristi u gastronomiji, ali i kozmetici, odlična je u borbi protiv anemije i predstavlja savršen izvor prirodnog gvožđa

Kopriva - Zdravestvari.hr

Iako žari, kopriva je i te kako zdrava i preporučljiva za ljudsku upotrebu. Jedino kuhanjem možemo da iskoristimo sve blagodeti ove biljke. Tada njene bodlje postaju meke poput svile i dobijaju isceliteljsku moć. Raste u proljeće, čak i ispod snega, a ima je na livadama gdje se zadržava i tokom ljeta. Kroz istoriju, ona se pripremala kao spanać ili osnovni sastojak kod spremanja supe. Iako stvara neprijatan osjećaj kada se koprivom prelazi preko nogu ili ruku, ona u velikoj mjeri poboljšava cirkulaciju, piše “Story“.

LJEKOVITA SVOJSTVA

Kopriva se upotrebljava i kao medikament, a vijekovima se koristila u liječenju natečenih zglobova, anemije, tifusa, groznice, reume… Ova biljka izuzetno je bogata gvožđem i najčešće se pravi svježe iscijeđen sok od mlade koprive kojim se postižu izvanredni rezultati. Kod reume i artritisa, listovi koprive kuhaju se na pari, a za liječenje zaslužan je bor koga ima više nego u tabletama kod terapijskog liječenja. U narodnoj medicini na našim prostorima kopriva se koristi za liječenje bronhitisa, a kao ljiek koristi se čaj od njenog suhog lista. Takođe, sok od korijena i lista koprive pomiješan sa medom u jednakim dozama, znatno olakšava bronhijalne tegobe.

VITAMINI

Kopriva ima izuzetne prehrambene i vitaminske vrijednosti, a mnogi smatraju da je to najzdravije lisnato povrće.
Njeni listovi u proljeće sadrže mnogo vitamina C, karotena (A vitamin), kalcijuma, vitamina K, B2 i pantenonske kiseline. U korijenu biljke ima bjelančevina, ugljenih hidrata, masti, fosfora, gvožđa, bora i kremene kiseline.

KOZMETIKA

Kod dubinskog čišćenja kože lica, skupljanja proširenih pora i neutralisanja mitesera, pet do vrha punih kašičica sušenih listova koprive prelijte sa litar vrele vode, prebacite peškir preko glave i desetak minuta parite lice.

RECEPT:

Čorba od mladih kopriva

SASTOJCI:
1 l mlijeka
1 kg mladih kopriva
1 pavlaka
1 dl ulja
50 g maslaca
100 g brašna
2 čena bijelog luka
so
biber

PRIPREMA:
Mlade koprive očistite, operite u slanoj vodi, ocijedite i iseckajte. Na ulju i maslacu propržite brašno dok ne porumeni, pa dodajte propasirani bijeli luk, koprive, mlijeko, malo vode, so i biber po ukusu. Prokuhajte 10 minuta i poslužite toplo.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh