Zdravlje

Jedan pregled CT-om ozrači čak 400 puta jače od rentgena pluća!

CT je vrlo važna pretraga koja često spašava život, ali prije odluke o snimanju valja utvrditi da li je moguće doći do dijagnoze manje opasnim metodama.

Pregled CT-om - Ukusno.net

Jedno snimanje prsnog koša ili trbušne šupljine CT-om (kompjuterizovanom tomografijom) ozrači nas kao 400 snimanja pluća, dakle dobijemo istu količinu zračenja kao u četiri godine iz prirode. Taj podatak, čini se, malo koga danas zabrinjava…

Popularnost ovog, u suštini za zdravlje potencijalno opasnog pregleda, neprestano raste u cijelom svijetu. U SAD-u naprimjer od 1.000 stanovnika njih više od 300 obavi godišnje jedan CT pregled. U BiH, čim se spomenu liste čekanja, neizostavno se spominje i, naprimjer, kompjuterizovana tomografija (CT) kao jedna od vrlo popularnih pretraga.

Zbog pregleda na sud

Posljednjih godina gotovo da se i ne može postaviti dijagnoza prije nego što se dobije odgovor s CT-a. No dok se snimanje rentgenom opravdano smatra opasnim, višestruko opasniji CT, kad je posrijedi zračenje, tako se ne doživljava iako rizik od raka postoji kod jedne od 1.000 osoba koje su pregledane CT-om, a primile su oko 10 mSv zračenja. Kod djece taj rizik dodatno raste.

Tako snimanje glave djeteta CT-om može povećati rizik za rak mozga i leukemiju u kasnijem životu. Tvrde to kanadski naučnici u nedavno objavljenoj studiji u časopisu “The Lancet”. Čak se taj rizik može utrostručiti. Voditeljica studije Amy Berrington ističe da je korist od štete uvijek veća ako postoji opravdani razlog za snimanje glave, ali napominje da to nije uvijek slučaj jer ponekad postoje i manje opasni načini da se dođe do dijagnoze.

U ovoj najnovijoj studiji naučnici su prikupili podatke od gotovo 180.000 britanskih pacijenata mlađih od 22 godine koji su u periodu od 1985. do 2002. godine imali pregled CT-om. Zatim su tražili slučajeve leukemije i tumora mozga. Utvrdili su koliko je bilo snimanja te kolika je bila doza zračenja koju je dobio mozak, odnosno leđna moždina tokom snimanja.

Podaci govore da je 74 pacijenata dobilo leukemiju, a 135 tumor na mozgu.

Istraživači su izračunali da je relativni rizik od leukemije povećan za svakih dodatnih 0,036 miligreja (mGy), a tumor na mozgu za svakih 0,023 mGy. Po tome su izračunali da jedno snimanje glave CT-om prije desete godine života rezultuje s jednim slučajem leukemije i jednim slučajem tumora mozga na 10.000 pacijenata deset godina nakon prvog izlaganja zračenju.

Uzaludna zračenja

Nije bolje ni kod odraslih, ali o tome se, čini se, u tzv. defenzivnoj medicini u kojoj se doktori često tehnologijom “pokrivaju” od mogućih tužbi pacijenta koji redom zahtijevaju CT čak i prije nego što se obavi detaljan klinički pregled vodi premalo brige. Jedan zagrebački neurolog nedavno je rekao kako se svakodnevno susreće sa zahtjevima pacijenta za pregled CT-om uz prijetnju tužbom‚ “ako se nešto dogodi”.

Da se o mogućem štetnom uticaju zračenja od CT-a ne vodi previše brige govori i činjenica da onkološki pacijeti, ne bi li nastavili s terapijom ili dobili novi lijek svaka tri mjeseca, moraju na CT! Drugim riječima, uspiju li izliječiti prvi tumor i preživjeti, mogu računati da će za koju godinu možda dobiti novi kao posljedicu velikih doza zračenja. Vrlo popularni PET CT, s kojim se sve vidi u samo jednom snimanju, zrači dozu od 25 mSv, odnosno to je količina čak jedanestogodišnjeg zračenja dobivenog iz prirode.

Nažalost, iako i pacijenti i doktori često insistiraju na CT pregledima, prema nekim procjenama od 20 do 25 posto nalaza nikad se ne podigne, odnosno ostaju u radiološkim klinikama jer je dijagnoza u međuvrmenu postavljena i bez tog snimanja! U svakom slučaju, CT je vrlo važna pretraga koja nerijetko spašava život, ali prije odluke o snimanju valja utvrditi je li moguće doći do dijagnoze manje opasnim metodama.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh