Zdravlje

Ovo stvarno mogu svi: Jednostavan i besplatan način za dugotrajno zdravlje

Istraživanje o životnim navikama provedeno na sveučilištu u Sydneyu nad 200.000 osoba pokazuje da zamjena jednog sata sjedenja na dan hodanjem smanjuje rizik preuranjene smrti za 12-14 posto, objavljuju australski mediji. Želite li ostati zdravi, savjeti su beskonačni – pijte više vode, više vježbajte, uzimajte vitamine, jedite ribu, pijte više kafe, pijte manje kafe.

Vježbe - Zenstvena.com

Međutim nova studija pokazuje jednostavan ključ dugotrajna zdravlja, savjetuje da se jedan sat na dan sjedenja zamijeni hodanjem i upućuje da se na taj način može smanjiti rizik rane smrti za 12-14 posto. Studija, objavljena u međunarodnom časopisu za zdravu prehranu i tjelesnu aktivnost provedena je na sveučilištu u Sydneyu i obuhvaća 200.000 odraslih osoba, srednje dobi ili starije, piše Aura.

Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), odrasli tjedno trebaju najmanje 150 minuta umjerene tjelesne aktivnosti, poput brzog hodanja, kao i vježbe za jačanje mišića dvaput na tjedan, ili češće.

Više od 70 posto sjedeći

Dosadašnja istraživanja već su pokazala dobrobiti primjerene tjelesne aktivnosti i dovoljno sna, kao i rizike od previše sjedenja, no ovo je prvi put da se obraća pozornost na to što se događa kad zamijenimo jednu aktivnost drugom u jednakom trajanju. Emanuel Stamatakis i njegov znanstveni tim ističu da radne sate, za koje se računa da obuhvaćaju više od 50 posto našeg budnog vremena, radnici u mnogim profesijama provedu više od 70 posto sjedeći.

Sjedeće aktivnosti, tjelesne aktivnosti i spavanje dijelovi su 24-satnog dana, no znanstvenici kažu da su se prijašnja istraživanja uglavnom bavila pojedinom aktivnošću a ne zamjenom aktivnosti koje traju isto vrijeme.
Njihova zadnja studija pokazuje što se događa kad jednu aktivnost zamijenimo drugom, u istom trajanju. Znanstvenici su prikupljali zdravstvene podatke 45-godišnjaka, ili starijih, koje su pratili tijekom četverogodišnjeg razdoblja.

Smanjenje rizika prerane smrti

Ustanovili su da se zamjenom samo jednog sata sjedenja svaki dan stajanjem za 5 posto smanjuje rizik rane smrti. U dodatku ističu za one koji dovoljno ne spavaju, da zamjena samo jednog sata sjedenja spavanjem svaki dan rezultira time da je rizik preuranjene rane smrti manji za 6 posto.
Ti rezultati pokazuju da je neaktivnost veći izazov za zdravlje nego što se to prvotno mislilo, ističe Emanuel Stamatakis te dodaje da u prosjeku ljudi gledaju tv 2-3 sata na dan, a to bi vrijeme mogli bolje iskoristiti i aktivirati se.
Međutim i vlasti trebaju shvatiti da tjelesna aktivnost ne može biti tretirana kao isključiva odgovornost pojedinca jer živimo u svijetu neprijateljski raspoloženom prema tjelesnoj aktivnosti. Stoga, zaključuje Stamatakis, moramo savjesno odabirati na koji ćemo način provoditi vrijeme.

Zamijenite sjedenje sa stajanjem

Premda je važnost ove studije u činjenici da je provedena na širokom uzorku ispitanika, studija ipak ima neke limite. Primjerice varijable u studiji analizirane su prema upitnicima koje su samostalno ispunjavali ispitanici, što ostavlja prostora za neka odstupanja i pogreške , uključujući precjenjivanje tjelesnih aktivnosti ili podcjenjivanje sjedećih aktivnosti. Svejedno znanstveni tim kaže da bi njihovi rezultati mogli pomoći u primjeni dugotrajne vizije koja čini tjelesnu aktivnost jednostavnom i prikladnom opcijom.

Za razliku od promicanja tjelesne aktivnosti, zamjena sjedenja za stolom stajanjem relativno je jednostavna intervencija za koju nije potrebno dodatno vrijeme niti oprema. A primjena bolje infrastrukture u okolišu, uključujući više biciklističkih staza, bolje povezanih parkova i poboljšanja javnog transporta moglo bi s lakoćom integrirati tjelesnu aktivnost u svakodnevnevicu, zaključuju sydneyski znanstvenici.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh