Zdravlje

Opasno po zdravlje: Nemojte lomiti tablete!

Bilo da su hronični pacijenti koji svakodnevno uzimaju terapiju, ili samo povremeno popiju neki lijek, mnogi ljudi uzimaju polovinu tablete, da bi time prepolovili dozu koju uzimaju.

Tabelte - Vestinet.rs

Ali ovu praksu farmaceuti nikako ne preporučuju, već savjetuju da se tablete nikako ne lome.

„Filmovane tablete su obložene s razlogom, najčešće da bi se sprečilo rastvaranje i dejstvo lijeka u želucu, kao i da bi se zaštitila sluzokoža želuca od agresivnih materija iz lijeka, zato se nikako ne preporučuje da se tablete lome – kaže Vesna Radunović, magistar farmacije iz „Apoteka Beograd“.

Na primjer, ako filmovani aspirin lomite, nestaje zaštitno djejstvo omotača lijeka na sluzokožu želuca“.

Lomljenjem nekih lijekova mjenja se farmakološka fomulacija, ne djeli se pravilno doza, a kod nekih, višeslojno obloženih lijekova, s komplikovanim načinom otpuštanja lijeka, mjenja se kompletno dejstvo lijeka, sa nepredvidljivim učinkom.

Naša sagovornica dodaje da se neki lijekovi eventualno mogu lomiti, i to obično oni koji već imaju utisnutu liniju, mada postojanje linije nije siguran znak da se ta tableta smije djeliti na pola.

Najbolje je djeliti samo one lijekove gde je to jasno naznačeno u uputstvu za lijek, ili ako pacijenti dobiju takav savjet od ljekara ili farmaceuta, pišu Novosti.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh