Zdravlje

Čuvajte se trovanja: Pet načina da utvrdite da li je jaje svježe

U ovim toplim danima posebno oprezan treba biti s konzumacijom jaja. Stoga vam donosimo nekoliko savjeta pomoću kojih ćete detektovati da li je ono svježe ili ga je ipak bolje ne konzumirati.

Jaja - Aura.ba

1. Svježe jaje ima čvrsto i ispupčeno žumance a gusto i zamućeno bjelance, a to možete procijeniti tek kada vaše jaje razbijete.

2. Ljuska jaja, zapravo je njegov ambalaža, a promjene na ljuski ukazuju na to da je u jajetu došlo do kvarenja.

3. Dobar stari trik je uranjanje jaja u vodu. Položite ga u lonac u koji ćete uliti dvostruko više vode od njegove visine. Ako jaje potone i ostane čvrsto na dnu, radi se o svježem, a ako se pomalo dižu od dna najbolje ih je ne konzumirati. No, nipošto ne konzumirajte ona koja plutaju jer riječ je o pokvarenim jajima.

4. Jaje uzmite u ruku i stavite pored uha. Lagano protresite i slušajte zvuk koji dolazi iz unutrašnjosti. Ako ne čujete zvukove u ruci držite svježe jaje, u suprotnom ono je staro i nije dobro za jelo.

5. Uz jaje priredite i veliki ali bijeli tanjir, nježno razbijte jaje na tanjir i obratite pažnju na njegov izgled. Stoji li žumanjce čvrsto uzdignuto, a bjelance ostaje okupljen oko njega riječ je o svježem jajetu.
Ako je pak žumanjce čvrsto, no ipak se malo spljoštilo, dok je bjelance prozirno i nije sasvim razliveno jaje je ipak malo starije. No, može da se jede. Ako je žumanjce mekano, potpuno spljošteno ili se odmah razlilo, a bjelance vodenasto i potpuno razliveno po tanjiru jaje je najvjerovatnije staro i radije ga nemojte pripremati za jelo, piše Kurir.


loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh