Zdravlje

U mladosti prednost imaju ugljikohidrati, a u starijoj dobi vlakna i cjelovite namirnice

Svako životno razdoblje zahtijeva svoju prehranu

Hrana - Ljepota.ba

Svako razdoblje u životu ima različite potrebe pa tako i one nutritivne.

I dok se mnogima čini da ih metabolizam dobro služi te da je njihova prehrana uravnotežena, u užurbanom dnevnom ritmu, nažalost, manji signali tijela budu zanemareni, a neispravne prehrambene navike to “naplaćuju” kasnije u životu. Od rođenja, preko rasta i razvoja pa sve do treće životne dobi, valja osluškivati potrebe svoga tijela i imati na umu da zanemarivanje istih može dovesti do posljedica vrlo opasnih po zdravlje, piše “Večernji“.

Tako je za prvu fazu čovjekova života, kada organizam karakteriziraju rast i razvoj, važno osigurati dovoljno namirnica koje obiluju bjelančevinama potrebnima upravo za rast, a kako je pubertet doba kada tijelo stupa u razne promjene, za pravilno odvijanje istih nužno je konzumirati sve nutrijente u uravnoteženom omjeru.

Djevojke dobivaju prosječno 8,3 kilograma, a dječaci 9 kilograma godišnje. Budući da kod djevojaka normalnim razvojem dolazi do udvostručenja udjela masnog tkiva tijekom puberteta, one to često vide kao negativnu pojavnost te su sklone ponašanjima opasnim za zdravlje kao što su restriktivne dijete, upotreba laksativa i tableta za mršavljenje pa čak i poremećajima u prehrani – napominje dipl. ing. prehrambene tehnologije Goran Purić te dodaje da je riječ o razdoblju u kojem je izuzetno opasno preskakati obroke. A upravo je to jedan od najčešćih prehrambenih problema u razdoblju koje slijedi.

Uravnotežena srednja dob

Dvadesete često obilježava brz životni tempo, studentske neprospavane noći, rad na karijeri ili briga za obitelj, koji malo vremena ostavljaju pravilnoj prehrani. Riječ je o životnom dobu kada je organizam u punoj snazi i kada treba najviše “goriva” za rad, a prosječne vrijednosti koje odrasla osoba treba unijeti su 2000 kalorija za muškarce ili 1800 kalorija za žene. Balansirana prehrana uključuje i sve vitamine i minerale, koji se unose raznim voćem i povrćem te mlijekom i mliječnim proizvodima, a već u tridesetima rad metabolizma pokazuje znakove usporavanja.

Unos ugljikohidrata tada bi se trebao smanjiti, a prednost se treba dati vlaknima koja su ključna u procesu probave, ali i očuvanju zdravlja čitavog probavnog sustava.

Važno je napomenuti i kako se s usporavanjem metabolizma smanjuje mogućnost “trošenja” masnih naslaga pa se ispravnom prehranom u tridesetima lakše i regulira tjelesna težina koja, ako je prekomjerna, stvara rizik i za ozbiljna oštećenja kardiovaskularnog sustava.

U četrdesetima i pedesetima brzina metabolizma počinje još više padati, a ako je prehrana u prethodnim životnim razdobljima bila nepravilna, počinju se javljati i razne zdravstvene teškoće. Ključno je to razdoblje za unos esencijalnih masnih kiselina, kao i vitamina i minerala iz prirodnih namirnica.

Smanjena razina želučane kiseline, lošija apsorpcija nutrijenata, osobito vitamina i minerala, te opadanje apetita neke su od karakteristika treće životne dobi – ističe nutricionist Purić, dodavši kako je u tom razdoblju izuzetno važno unositi energetski siromašnu, ali nutritivno bogatu hranu, kako ona ne bi bila opterećenje sporom metabolizmu, ali kako bi osigurala dovoljno hranjivih tvari za očuvanje zdravlja i normalnog obavljanja svih funkcija.


loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh