Zdravlje

Manjak vitamina D povećava rizik od nastanka dijabetesa

Osobe, koje pate od manjka vitamina D, imaju povećan rizik od nastanka dijabetesa tipa 2, čak i ako nisu pretile.

Test na dijabetes - Nezavisne.com

Španjolski znanstvenici su proveli istraživanje u kojemu je sudjelovalo 150 osoba. Znanstvenici su im mjerili razinu vitamina D u tijelu, kao i indeks tjelesne mase. Također su mjerili razinu šećera u krvi kako bi ustanovili koliki je rizik od nastanka dijabetesa tipa 2, piše “Centar Zdravlja“.

Adekvatna količina vitamina D je pretilim osobama pomogla da nemaju povišen rizik od nastanka dijabetesa tipa 2, za razliku od pretilih osoba koje nisu unosile dovoljnu količinu D. Vitke osobe, odnosno osobe sa zdravom tjelesnom težinom, su imale povećan rizik od nastanka pretilosti i dijabetesa tipa 2 ako nisu unosile adekvatnu količinu vitamina D.

No, znanstvenici, čije je istraživanje objavljeno u časopisu Endocrine Society's Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, nisu uspjeli ustanoviti jest način na koji vitamin D pomaže u prevenciji dijabetesa, ali jesu sigurni u to da postoji povezanost.

“Naše istraživanje upućuje na to da je vitamin D usko povezan s razgradnjom glukoze i samim time sudjeluje u prevenciji dijabetesa i pretilosti”, izjavio je prof. Manuel Macias-Gonzalez.

Znanstvenici ističu da su prethodna istraživanja pokazala da vitamin D igra važnu ulogu u određivanju tjelesne težine i da manjak vitamina D može povećati rizik od nastanka pretilosti, a pretilost je jedan od vodećih faktora dijabetesa.

Najbolji izvor vitamina D su sunčeve zrake. Možemo ga pronaći u još nekim namirnicama, ali ga je zapravo poprilično teško unijeti putem prehrane, zbog čega liječnici u velikom broju slučajeva preporučuju uzimanje suplemenata.


loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh