Zdravlje

Koje su to sve opasnosti povezane s mesom?

Rich Goldstein, osnivač škole zdravog kuhanja Akademija kulinarske umjetnosti je za Fox ukazao na sve moguće opasnosti mesa iz masovne proizvodnje.

No image - Haber.ba

E. coli

E. coli se lako i brzo širi, što je posebno opasno jer se u velikim klaonicama obrađuju velike količine mesa odjednom. To znači da jedan komad mesa lako kontaminira drugi, dok epidemija najčešće nastaje tokom klanja ili pakiranja mesa. Takva je kontaminacija sve češća, kažu iz američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti. U studijama čak 50 posto testiranih uzoraka mesa sadrži tragove fekalija.
Antibiotici

Uzgajivači životinjama daju veće količine antibiotika, kako bi spriječili da se zaraze te da ne dođe do gubitka u proizvodnji. Iako zdrave životinje zvuče dobro, prirodna selekcija postoji s razlogom.

Onda ti antibiotici završe u čovjeku koji je pojeo meso, a studije pokazuju da čovječanstvo unese oko 1,400 000 kilograma antibiotika putem hrane u godini dana. To doprinosi sve češćoj otpornosti na antibiotike, nastanku superbakterija i mogućnosti razvoja budućih epidemija.
Hranjenje

Tradicionalno, stoka se hrani travom, a kako sazrijeva postupno dobiva na težini. Prisilno i brzinsko hranjenje uzrokuje pojavu bolesti, mijenja sastav bakterija u probavnom sustavu životinje, što naposljetku ponovno potiče rast patogene E. coli.
Uzgoj

Životinje koje rastu u malim prostorima pod velikim su razinama stresa, zbog čega njihovo meso sadrži manje ključnih vitamina, a studije pokazuju da životinje u prirodnom uzgoju imaju do 300 i 400 posto veće razine vitamina E te omega-3 masnih kiselina.


loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh