Zdravlje

Boli vas želudac? Ovi prirodni lijekovi će vas “spasiti”

Želučani problemi nisu nikome strani pogotovo nakon blagdanskog prejedanja, a mnogima ni svakodnevica nije ništa bolja, uz nedovoljno česte obroke bez poželjnog voća i povrća

Bol - Nezavisne.com

Tokom svakodnevnih redovnih aktivnosti većina zbog brojnih obveza konzumira jedan ili dva obroka, što u konačnici dovodi do nagomilavanja kilograma i opterećenja želuca i njegove osnovne funkcije, piše “Večernji“.

Prema riječima prim. dr. sc. Tomislava Brkića, gastroenterologa, želučane tegobe jedan su od najčešćih zdravstvenih poteškoća zbog kojih u novije vrijeme pojedinci traže liječničku pomoć, a želučane bolesti ubrajaju se u bolesti modernog i stresnog načina života. Kao uzroke bolova u želucu stručnjaci navode najčešće okidače kao što su masna i začinjena hrana, kontinuirana izloženost stresu, u pojedinim slučajevima neki lijekovi i nezaobilazna Helicobacter pylori.

Kao što se simptomi od osobe do osobe razlikuju, tako pojedine osobe zbog iznenadne boli u želucu traže stručnu pomoć. Za druge će povraćanje i jaka nadutost biti glavni simptom zbog kojeg će otići na liječnički pregled. No, znak za uzbunu svakako je snažna bol u želucu koja se širi u trbušnu šupljinu uz nadutost, mučninu i povraćanje, izostanak stolice ili prisustvo krvi u stolici.

Specijalističku obradu gastroenterologa treba zatražiti ako probavne poteškoće traju u kontinuitetu te uz ordiniranu terapiju obiteljskog liječnika ne dovode do poboljšanja. Gastroenterološki pregled sastoji se od razgovora s bolesnikom, detaljnog kliničkog pregleda, obično i ultrazvuka trbuha. Potom se, prema dogovoru liječnika i bolesnika, mogu napraviti i dodatne pretrage – kolonoskopija, gastroskopija, laboratorijske analize. Jedan od najčešćih dijagnostičkih pretraga je gastroskopija. Pregled se izvodi u pacijenata sa simptomima nelagode ili boli u gornjem dijelu trbuha, mučnine, nagona na povraćanje, žgaravice ili teškoća u gutanju. Metoda je vrlo pouzdana u otkrivanju uzroka krvarenja, upale, vrijeda (čira) ili tumora jednjaka, želuca i dvanaesnika i definiranju daljnjeg liječenja i terapije – ističe prim. dr. sc. Tomislav Brkić.

Izbalansirana prehrana najbolji je oblik prevencije bolova u želucu, a mediteranska prehrana optimalno je rješenje. Dosta ribe, maslinovog ulja te izbjegavanje masnoća balans je koji odgovara svakom želucu.

1 Čaj od kamilice, bosiljka, nane i kima

Jednu do dvije jušne žlice cvijeta kamilice prelijte sa 2,5 dl prokuhale vode, promiješajte ostavite poklopljeno 15 min i nakon toga procijedite i pijte u malim gutljajima. Na sličan način možete pripremiti i ostale nabrojene čajeve

2 Čaj od koprive

Domaća kopriva idealno je rješenje za bolove u želucu. Zagrijte vodu i prije nego proključa maknite sa štednjaka. Prelijte listove svježe ili suhe koprive, poklopite i ostavite petnaestak minuta. Procijedite i pijte polako

3 Termofor s vrućom vodom

Termofor koji ste napunili vrućom vodom i stavili preko odjeće zasigurno će pomoći da se mišići želuca opuste i bol smanji

4 Med i cimet

Žličica domaćeg meda s malo praha kvalitetnog cimeta može umanjiti grčeve u trbuhu i osjećaj nadutosti


loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh