Zdravlje

Voće i povrće koje sadrži najviše pesticida

Nekoć se vjerovalo da ako kupujete na tržnici, dobivate prirodnu, zdravu hranu, a u supermarketima onu ‘špricanu’ i nezdravu. Danas smo pametniji, pa znamo da gotovo svi koriste pesticide.

Povrće - Ilustracija/Altertv.org

Samo neki više, a neki manje. A najbolje bi bilo jesti voće i povrće iz bio uzgoja ili od provjerenih domaćih proizvođača, piše, “Slobodna Dalmacija“.

Ako jedete celer iz trgovina, možda s njime, ističe velika američka organizacija za očuvanje okoliša i ljudskog zdravlja “Environmental Working Group”, u sebe unosite čak do 60-ak pesticida. To su podaci dobiveni nakon provjere dokumentacije raznih američkih ministarstva i agencija, a odnose se na povrće i voće velikih uzgajivača namijenjeno masovnoj prehrani u SAD-u.No, i u Europi se slično “prska”, kažu naši agronomi. Podatke za Ameriku objavilo je i tamošnje ministarstvo poljoprivrede, a koje u svojim nalazima kaže da je u nekom voću u čak 96 posto pronađen trag pesticida koji mogu utjecati na ljudsko zdravlje

Ovo je voće i povrće s najviše pronađenih pesticida:

Jabuke, kruške

Pesticidi se nalaze većinom na kori, stoga je obvezno prije konzumiranja ogulite. Ovo voće kontinuirano se prska kako bi se farmeri riješili raznih kukaca, nametnika i gljivica.

Paradajz

Pokušajte kupovati one organske. Na njima se inače prakticira velik broj pesticida.

Paprike

Na njima je pronađeno 15 pesticida, među njima i oni koji su jako škodljivi za pčele, ali i ljude.

Breskve, nektarine

Voće s velikim brojem pesticida na sebi i u sebi. Američko ministarstvo poljoprivrede utvrdilo je da je 96 posto od svih bresaka na američkom tržištu u trgovinama bilo pozitivno na pesticide!

Razne vrste zelene salate

Velik broj pesticida. Radije kupujte organsku salatu ili je sami uzgajajte.

Blitva, špinat, kupus

Iako nije zabilježen veliki broj pesticida na ovim biljkama, najviše zabrinjava broj onih koji su potencijalno opasni za zdravlje.

Jagode

Ovo je voće među najprskanijima u Americi, zato ga svakako treba izbjegavati.

Krastavci

Među 86 pesticida pronađenih na krastavcima su i neurotoksini koji mogu utjecati na ljudske hormone, ali su navodno i kancerogeni. Pronađen je i carbendazim, fungicid za kojeg se smatra da je kancerogen. Taj otrov pronađen je i u soku od naranče.

Grožđe

Možete li vjerovati da je obično grožđe bilo pozitivno na 15 pesticida. Među njima je chlorpyrifos, za kojeg se već pokazalo da je štetan za ljude, napose za radnike u vinogradima.

Grah

Na njemu je pronađena kemikalija phytohaemagglutinin, a najveće koncentracije zabilježene su u crvenom i bijelom grahu. Dio tih otrova neutralizira se kuhanjem.


loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh