Zdravlje

Koliko obroka treba konzumirati na dijeti?

Kada se ljudi odluče na dijetu u stanju su poslušati svaki savjet i uglavnom se pridržavaju raznih konvencionalnih pravila. Međutim, u novije vrijeme, pristup prema vježbanju, mršavljenju i fitnessu općenito prilično se promijenio te se provodi sve više znanstvenih istraživanja koja preispituju zastarjele mitove o treningu i dijetama.

Riba - Blogspot.com

Na dijeti želimo ubrzati naš metabolizam; želimo da se naše tijelo pretvori u stroj za efikasno sagorijevanje kalorija. Jedan od popularnih savjeta za ubrzanje metabolizma jest konzumiranje većeg broja malih obroka u danu kako bi tako naš organizam brže i lakše potrošio više kalorija nego inače, kada istu količinu hrane unesemo u većoj količini u manjem broju obroka. No, današnja istraživanja snažno opovrgavaju tu tvrdnju i pokazuju kako broj obroka nema utjecaja na mršavljenje.

Što je termički efekt hrane?

Svu hranu koju konzumiramo organizam mora razgraditi prije daljnje apsorpcije u tijelu što zahtjeva određenu potrošnju energije (kalorija) isto kao i za druge aktivnosti koje radimo- kalorije potrošene na razgradnju hrane zovemo termički efekt hrane. U prosjeku, oko 10% ukupnog broja unesenih kalorija potrošimo na razgradnju hrane. Dakle, ako u jednom danu unesemo 2000 kalorija, organizam će iskoristiti oko 200 kalorija samo na obradu unesenih nutrijenata. Upravo zato, smatralo se kako će tijelo potrošiti više kalorija ako konzumiramo veći broj obroka i na taj način ćemo “ubrzati” naš metabolizam te u konačnici lakše gubiti kilograme, piše “Index“.

Zašto veći broj obroka neće ubrzati metabolizam?

Budući da termički efekt hrane ovisi o ukupnoj količini unesenih kalorija, a ne o frekvenciji njihova unosa, razlike u potrošenim kalorijama za obradu hrane između malog i velikog broja obroka neće biti. Unesemo li 2000 kalorija u 2 ili 4 obroka, termički efekt hrane će uvijek iznositi otprilike 200 kalorija koje će biti potrebne za obradu nutrijenata, što znači da ukupna metabolička potrošnja neće biti veća s većim brojem obroka.

Koliko obroka treba konzumirati na dijeti?

Broj obroka koji ćemo konzumirati u jednom danu nema nikakvog utjecaja na metabolizam i dijetu općenito, stoga odaberite onaj broj obroka koji odgovara vašem načinu života. Ako vam nije zgodno jesti 6-8 puta dnevno, ne morate. Isto tako, ako vas veća količina hrane u jednom obroku napuhuje, stvara probavne probleme ili se osjećate malaksalo, podijelite istu količinu hrane na 2-3 obroka. Važno je samo da svakodnevno imate otprilike isti broj obroka, jer neka istraživanja pokazuju kako velike i česte oscilacije mogu imati negativan učinak na metabolizam.

Za uspješnu dijetu potrebno je voditi računa o ukupnom unosu i potrošnji kalorija; gubitak kilograma ovisi o tome hoćete li unositi manje kalorija nego što trošite. Metaboličku potrošnju kalorija povećat ćete vježbanjem, a redukcijom hrane smanjit ćete unos kalorija i tako postići idealne uvjete za mršavljenje.


loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh