Zdravlje

Vino, orašasti plodovi i čokolada – moćna hrana za jake kosti

Čaša crnog vina, šaka orašastih plodova ili nekoliko kockica čokolade, djeluju preventivno na osteoporozu, tvrde naučnici.

Čokolada - Ženskikutak.rs

Resveratol, materija koja se nalazi u crnom vinu, grožđu, kakaou i u orašastim plodovima, ima antiupalna svojstva koja mogu spriječiti smanjenje gustine kostiju.

Danski naučnici su došli do otkrića koje pokazuje nevjerovatan uticaj resveratola na zdravlje kostiju, piše “Stvar ukusa“.

“Naše istraživanje pokazuje da resveratol stimuliše proizvodnju ćelija kostiju”, kaže doktorka Meri Jul Erstrup koja je bila dio tima istraživača.

U studiji je učestvovalo 66 muškaraca srednjih godina, koji pate od metaboličkog sindroma. Oni su 16 sedmica uzimali dozu od 500 mg ili 75 mg resveratola ili palcebo. Kod osoba koje su uzimale visoku dozu resveratola, zabilježeno je povećanje gustine kostiju kičme za 2,6 procenata.

Naučnici se slažu da su rezultati obećavajući, ali da su neophodna dodatna istraživanja.


loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh