Zdravlje

Koje vam poruke tijelo šalje

Imate tamne podočnjake? Na noktima crvenkaste linije? Vrijeme je da provjerite svoje zdravlje!

Nokti - Alfa-portal.com

Ma kako vam nova frizura liepo pristajala, a sati provedeni u teretani vas ispunjavali zadovoljstvom, neka vas ne iznenadi podatak da će vam rođeno tijelo otkriti znatno više o stanju vašeg zdravlja, nego bilo tko drugi. Barem onima koji znaju protumačiti ta upozorenja, piše “Alfa-portal“.
U roku od samo nekoliko sekundi, samo jednim pogledom, osoba koja zna šta traži i gleda, može ustanoviti ima li zdrav trbuh, gljivičnu infekciju, kako joj rade limfne žlijezde, pa čak i to je li u opasnosti da dobije srčani napad.
U kineskoj i istočnjačkoj medicini dijagnoza se i danas postavlja na osnovi promatranja pacijenta u potrazi za bilo kakvim varijacijama i promjenama, od promjene boje i teksture kože, noktiju i očiju do brzine pulsa.

Nije sve u… noktima

Prije svega treba pogledati nokte. Noktima je potrebno između četiri i šest mjeseci da porastu od kutikule do vrha i oni predstavljaju odličan pokazatelj općeg zdravlja. Preko njih se može uočiti čitav niz nedostataka i oboljenja.
Tanke, horizontalne linije, na primjer, ukazuju na to da ste bili ozbiljno bolesni, a na osnovu toga do koje visine nokta linije dopiru, može se otprilike procijeniti kada je to bilo; recimo, ako dopiru do polovine nokta onda je to bilo prije tri mjeseca.
Mnogo intimniji podaci dolaze od sićušnih, vertikalnih crvenkastih linija ili “šiljaka”, dugačkih dva do šest milimetara, ispod nokta, pri njegovom vrhu, koji izgledaju kao mali iveri. To je znak da negdje imate gljivičnu infekciju, u crijevima ili na stopalu što će se manifestirati kao atletsko stopalo.
Nokti koji pucaju i listaju ukazuju na poremećaje u prehrani kao što su anoreksija (lako se može uočiti) ili bulimija (teže se uočava).
Žućkasti nokti koji se uvijaju ukazuju na slabu cirkulaciju u limfnim čvorovima, drenažnim kanalima imunološkog sustava. Ako limfni čvorovi ne funkcioniraju dobro, bit ćete usporeni i imat ćete otekline na licu, rukama i nogama.
Plavi nokti obično ukazuju na Raynaudov sindrom, slabu cirkulaciju u prstima ruku i nogu. Čim počne hladno vrijeme prsti pobijele jer u njih stiže premalo krvi.

…ima nešto i u oku, jeziku, ušima…

Kada pregledate nokte, pogledajte da li ispod očiju imate tamne podočnjake. Kao i kod noktiju, to može biti sasvim očigledna poruka, mnogo neprospavanih noći. Ali može ukazivati i na rad crijeva.
U idealnom slučaju crjevne bakterije su na vašoj strani, neumorno ekstrahiraju hranljive materije iz hrane, bore se protiv agresora i tome slično. Međutim, tamni podočnjaci mogu ukazati i na neke ozbiljnije probleme. Oni mogu dovesti do nesanice, loše memorije i smanjene koncentracije kao i do smanjenja libida.
Neki od vas se zasigurno sjećaju da su doktori nekada obavezno zahtjevali da se isplazi jezik i kaže : „Aaaa”. Evo i zašto:
Debele bjeličaste naslage mogu biti znak gljivične infekcije (kandida), najvjerojatnije zbog velike doze antibiotika kojim se pacijent liječio pa čak i zbog pretjerane upotrebe vodice za ispiranje usta koja može ubiti korisne bakterije. Ako jezik izgleda veći nego što jest i pri tom tamnocrvene boje, bez naslaga, to može biti znak dijabetesa.
Jedan znak koji ćete lako uočiti je bora na resici uha koja se spušta prema ramenu pod uglom od 45 stupnjeva, a predstavlja siguran znak da postoji veliki rizik od srčanog udara. Ovo možda podsjeća na bapske priče, međutim, istinitost toga potvrđena je oko 1973. godine. Objavljeno je preko 30 studija o bori na resici uha iz kojih se vidi da je to vjerniji pokazatelj mogućeg srčanog udara nego što su to starosna dob, sklonost pušenju, prekomjerna težina, visok kolesterol ili fizička neaktivnost.
Postojanje rizika od srčanog udara kod muškaraca se može utvrditi letimičnim pogledom na gornji dio glave. Kao da zalisci nisu dovoljani (!) u studiji koja je obuhvatila 22.000 doktora tijekom više od 11 godina, također ukazuju na to da je kod ovih muškaraca povećan rizik od srčanog udara za 9%. Da stvari budu još nepovoljnije, kako se zalisci povećavaju tako i rizik od srčanog udara raste od 23 do 36%.
I na kraju, postoji još jedan znak o kome se još nije raspravljalo – ušna mast. Ona se javlja u dva oblika, siva i suhva ili ljepljiva i vlažna (to se nasljeđuje). U jednoj japanskoj studiji objavljenoj prije više godina navodi se da je rizik od začepljenih arterija veći kada se ima suh oblik, mada to nije potvrđeno.

Blic provjera

Perut ukazuje na gljivičnu infekciju. Izlječite infekciju i perut će nestati.

Otečeni gležnjevi, osim ako nije došlo do iščašenja, ukazuju na probleme sa jetrom ili bubrezima. Pritisnite blago prstom otečeno mjesto pa ako se na koži pojavi ulegnuće to je znak da je do otečenja došlo uslijed problema sa srcem.


loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh