Odabir pravih namirnica može pomoći u održavanju zdravlja srca, dok konzumacija pogrešnih može pogoršati stanje i povećati rizik od ozbiljnih zdravstvenih komplikacija poput moždanog ili srčanog udara.
U nastavku pričitajte popis namirnica koje biste trebali izbjegavati ili konzumirati s velikim oprezom kako biste držali tlak pod kontrolom i zaštitili svoje zdravlje.
Slatke žitarice – Započeti dan zdjelicom žitarica punih šećera može naglo povisiti razinu šećera u krvi i krvni pritisak. Birajte cjelovite žitarice s niskim udjelom šećera i dodaj svježe voće za prirodnu slatkoću i nutritivnu vrijednost. |
Kremasti preljevi – Salatni preljevi i namazi puni su masnoća i soli. Koristi maslinovo ulje i sirće, a za sendviče senf ili humus.
Punomasni mliječni proizvodi – Sadrže zasićene masnoće koje povisuju kolesterol i krvni pritisak. Odaberite verzije s manje masnoće ili bezmasne proizvode.
Pečeni kolači i peciva – Sadrže šećer i masnoće koje mogu povisiti krvni pritisak. Kad poželite nešto slatko, pripremite domaće verzije s boljim sastojcima.
Maslac i margarin – Zasićene masnoće povećavaju rizik za pritisak. Kuhajte s maslinovim ili uljem avokada, piše 24sata.
