Moda i ljepota

OVO JE NAJBOLJA TEHNIKA ZA PREKRIVANJE SIJEDIH: Frizeri otkrivaju – Ne morate da farbate cijelu kosu, evo šta je rješenje

Stručnjaci otkrivaju koja je najbolja metoda za prikrivanje sijede kose.

Kada se pojave prve sijede vlasi lako ih je prekriti – farbanjem cijele kose ili samo korena, ili korišćenjem različitih sprejeva za prikrivanje izrastka.

Međutim, kako sijeda kosa nastavlja da raste sve ju je teže i teže prekriti, pa se neke dame odlučuju da je više ne farbaju, a neke, pak, žele da iznijansiraju kosu i da srebrne pramenove uklope u neku od modernih nijansi.

Većina frizera smatra da su “babylights” pramenovi najbolja tehnika za prikrivanje sede kose. U pitanju je tehnika imitiranja dječije kose koja je suptilno posvetlela na suncu, kako bi se dobio efekat svjetlosti u kosi na najprirodniji mogući način, a pri izvođenju se uzimaju i farbaju što manji pramenovi.

“Svjetlije boje će pomoći da se razbije kontrast između svijetle i tamne kose, jer su svjetliji tonovi bliži sedoj boji kose. Na ovaj način se pravi most, u vidu jednog srednjeg tona, između tamne baze i svijetlih, sijedih vlasi”, kaže poznati frizer Gregori Paterson.

“Ova tehnika bolje će djelovati na kosi koja je prirodno svijetla, međutim “babylighst” pramenovi “rade” i na tamnoj podlozi, samo treba koristiti nešto tamnije nijanse pramenova, kako bi bilo manje oštrih kontrasta”, savjetuje njegov kolega Džejmi Macej.


Ukoliko ste tek počeli da primijećujete poneku sijedu, frizeri savjetuju da izvučete tek nekoliko pramenova, kako bi se sijede vlasi uklopile u njih.

“Ako tek počinjete da primećujete sede i niste spremni da farbate cijelu kosu, često preporučujem da počnete sa nekoliko pramenova koji će se najbolje stopiti sa sijedim”, objašnjava Sindi Markus, profesionalna frizerka u Las Vegasu, i dodaje:

“Ova metoda pomaže da se sijeda kosa kamuflira dodavanjem kontrastne svetle boje. Ne prekriva sede i neće ih učiniti neprimijetnim, ali će ih učiniti manje vidljivim.”

Vaša prirodna boja kose najbolje će odrediti boju u kojoj treba da uradite pramenove.

“Ukoliko vam je kosa svijetlosmeđa, dodavanje bledoplavih pramenova najbolje će prikriti sijedu kosu. Međutim, ako je vaša prirodna boja veoma tamna u tom slučaju možete dodati karamel pramenove i to će imati isti efekat”, kaže Markus.

Frizeri kažu i da obično praktikuju da prije farbanja procene koliki je procenat sijedih na kosi klijenta, te u skladu s tim savjetuju koju tehniku je najbolje primijeniti.

“Ako imate visok procenat sijedih, brže ćete primijetiti izrastak kada se pojavi. Nekim klijentima to smeta, a nekima ne”, kaže Džejmi Macej i dodaje da će izrastak biti manje primijetan ako uradite “babylights” tehniku.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh