Moda i ljepota

50 % LJEPOTE JEDNE ŽENE LEŽI U NJENOJ KOSI: Evo kako da vam kosa bude kao “griva”!

Da li vam se ikada desilo da operete kosu, a ona već sutradan izgleda masno i prljavo? Ovih 7 trikova u nastavku će vam pomoći da usporite mašćenje.

kosa - Novi

Problem brzog mašćenja kose spada u jedan od najčešćih kada je riječ o kosi, bez obzira na uzrast ili pol. Sigurno se i vama desilo da operete kosu, a već sutradan ujutru osjećate pod prstima da vam se korijen zamastio.

Vjerujemo da ste pokušali i da promenite šampon, ali se ista priča nastavila. Postajete očajni i ne znate šta da radite u tom slučaju, a pranje kose svakog dana ne dolazi u obzir.

Primijeniti ove savjete i svjedočite promijeni!

Redovno čistite češalj/četku za kosu

Kako bi četka ili češalj vašu kosu lijepo raščešljali i tom radnjom preraspodijelili ulja sa temena na dlaku koja na taj način dobija sjaj – moraju biti čisti. Dakle, da bi češalj ili četka ispunili ovaj zadatak ne smeju biti prljavi niti puni dlaka. Kao što svi dobro znamo, na njima se vremenom nakupljaju masnoće i ostaci proizvoda za kosu zbog čega bi trebalo da ih perete redovno i temeljno.

Četkajte kosu samo jednom dnevno

Često četkanje kose može podstaći lučenje viška masnoće, pa ukoliko imate ovakvu naviku trebalo bi da je iskorijenite. Stručnjaci se slažu da je sasvim dovoljno da jednom dnevno obavljate tu radnju. Potrudite se i da što manje tokom dana dodirujete kosu, kako je ne biste dodatno prljali.

Mijenjajte jastučnicu bar dva puta nedeljno

Već i ptice na grani znaju da se na jastučnicama nakuplja prljavština, bakterije i ostaci proizvoda za njegu kože i kose, pa je njihova redovna promjena od ključnog značaja. Mijenjanjem i pranjem jastučnice na svakih nekoliko dana nećete samo izbjeći bespotrebno prljanje kose već i pojavu akni ili alergijskih reakcija na koži.

Masna kosa voli proizvode bez silikona, ulja i sulfata

Šamponi bez sulfata dobar su izbor za one s masnim vlasištem jer ne iritiraju kožu glave, pa se samim tim smanjuje vjerovatnoća da će uzrokovati veće lučenje sebuma. Poželjno je da koristite i proizvode bez ulja i silikona, koji takođe uzrokuju brže mašćenje kose.

Izbjegavajte često pranje kose

Znamo da nije uvijek lako odupreti se želji da operete kosu kada je masna, ali često pranje uglavnom ima kontraefekat. Naime, šamponi uklanjaju sebum s vlasišta, ali na taj način i stimulišu njegovo dodatno lučenje zbog čega ćete se naći u začaranom krugu iz kog se teško izlazi. Upravo je to razlog zbog čega stručnjaci preporučuju da peremo kosu najviše dva puta nedeljno.

Smanjite broj proizvoda na minimum

Činjenica je da većina proizvoda za njegu i stilizovanje kose opterećuje dlaku, pa je vrijeme da razmislite o svojoj rutini. Kod izrazito masne kose, većina stručnjaka preporučuje samo upotrebu clarifying šampona i laganog regeneratora, uz nanošenje maske jednom do dva puta mjesečno.

Ne zaboravite na piling glave

Piling i masaža vlasišta stimulišu folikule dlake, uklanjaju nakupljene proizvode i pomažu da se uravnoteži pH vrijednost kože glave. Sve to dovodi do bržeg rasta kose, ali i sporijeg lučenja sebuma. Danas postoji niz proizvoda za njegu tjemena, mada kvalitetan piling možete napraviti i sami kod kuće. prneosi “Novi“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh