Moda i ljepota

Evo koji vitamini se svrstavaju u neophodne preparate za njegu kože

​Kada je njega kože u pitanju, svima su poznata zlatna pravila: skidanje šminke blagim mlijekom ili uljem, zatim umivanje i na kraju nanošenje proizvoda za njegu u vidu dnevne ili noćne kreme.

Nekim ženama je ovo potpuno dovoljno kako bi njihova koža bila hidrirana i kako bi zadržala prirodni sjaj.

Pošto postoje različiti tipovi kože, ono što odgovara vašim prijateljicama neće nužno odgovarati i vama.

Već u dvadesetim je neophodno da u svoju rutinu uvrstimo i nešto više od hidratantne kreme. Tu na scenu stupaju vitamini koji imaju značajne benefite u njezi lica, vrata i dekoltea. Važno je da prije impulsivne kupovine istražite koji ima koju namjenu, kao i kada i kako se pravilno nanosi.

Neki vitamini se svrstavaju u neophodne preparate za njegu kože. Saznajte preko kojih namirnica možete nadoknaditi nedostatak ovih vitamina u svom organizmu.

Vitamin C esencija antiejdžinga

Vitamin C se nalazi u visokim nivoima epidermisa (spoljni sloj kože), kao i u dermisu (unutrašnji sloj kože).

Jedan je od ključnih sastojaka mnogih proizvoda za njegu kože protiv starenja. Vitamin C takođe može pomoći u odbrani znakova starenja zbog svoje vitalne uloge u prirodnoj sintezi kolagena u tijelu.

Pomaže u liječenju oštećene kože i smanjuje pojavu bora, a preporučeni dnevni unos je 1.000 miligrama dnevno.

Ako otkrijete da ne dobijate dovoljno vitamina C, možete to nadoknaditi kroz unos citrusne hrane, ali i kroz unos jagoda, brokolija i spanaća.

Naravno i kroz suplementaciju. Ukoliko se odlučite da koristite vitamin C za njegu kože lica, morate uvrstiti i SPF kremu u svoju rutinu.

Dakle, ujutru poslije umivanja i hidriranja nanesite kremu sa faktorom, nezavisno od godišnjeg doba.

Vitamin E briše tamne fleke

Vitamin E je takođe antioksidant. Njegova glavna funkcija u njezi kože je zaštita od oštećenja od sunca.

On apsorbuje štetno UV zračenje, djeluje fotozaštitno, što je odlična stvar u sprečavanju tamnih mrlja i bora. Tijelo proizvodi vitamin E kroz sebum, masnu supstancu koja se emituje kroz pore kože, neophodnu za sprečavanje isušivanja. Zato je vitamin E neophodan kod izrazito suve kože.

Većini odraslih je potrebno oko 15 miligrama vitamina E dnevno. Možete to postići kroz unos orašastih plodova i sjemenki kao što su bademi, lješnici i sjemenke suncokreta, kao i uzimanjem multivitamina. Razblaženo ulje vitamina E može poslužiti za čišćenje lica ili svakodnevnu njegu jer je ultimativni saveznik za ljepotu i njegovan izgled. Bore se mogu ublažiti jer će vitamin E pojačati proizvodnju kolagena, što povećava elastičnost kože.

Ako se ulje vitamina E redovno nanosi, podmladiće kožu, pore će biti manje vidljive, a koža će biti blistavija.

Vitamin K borac protiv podočnjaka

Vitamin K je neophodan u procesu zgrušavanja krvi u tijelu, što pomaže prilikom zacjeljivanja rana, posjekotina i modrica. Saveznik je u borbi protiv rozacee, strija, ali i proširenih vena i izraženih kapilara.

Odraslima je potrebno između 90 i 120 miligrama vitamina K dnevno, a njegov unos možete povećati ako jedete kelj, spanać, zelenu salatu, kupus i boraniju.

Vitamin K se gubi u starijoj životnoj dobi, a neophodan je za hidriranje kože, jer joj daje neophodnu vlažnost i time čini da ne mijenja boju. Nedostatak ovog vitamina je uzrok plavih, žućkastih ili ljubičastih kolutova ispod očiju. Zato je vitamin K neizostavan sastojak svih antirida.

Vitamin D u borbi protiv akni

Vitamin D se stvara kada koža apsorbuje sunčevu svjetlost. Jedini je vitamin koji se nastaje unutar tijela. Ima nekoliko funkcija, od kojih je možda najvažnija regulacija apsorpcije kalcijuma i fosfora, kao i održavanje normalne funkcije imunog sistema.

Kada je u pitanju koža, nedostatak vitamina D može dovesti do pojave akni. Oslabljeni imuni sistem zbog malih količina vitamina D u tijelu takođe može povećati proizvodnju sebuma u ćelijama kože.

Unosom vitamina D regulišemo lučenje sebuma na površini kože lica i samim tim smanjujemo crvenilo, odnosno upalu.

Kako imunitet jača, koža se lakše bori sa spoljašnjim uticajima i slobodnim radikalima koji je napadaju i stvaraju infekcije. Izlaganje sunčevoj svjetlosti podiže nivo vitamina D, dok koža oslobađa hemikaliju koja ovaj vitamin proizvodi. Kreme, masti, ali i suplementi sa vitaminom D pomažu tokom zime.

Unos vitamina D možete povećati ako se 10 minuta dnevno izlažete suncu, ali i ako jedete hranu koja prirodno sadrži vitamin D – losos, tunjevina i bakalar, prenosi Telegraf.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh