Moda i ljepota

Šta korejski dermatolozi predlažu za akne

Salicilna kiselina i slični pomalo abrazivni sastojci specifični su za kožu sklonu aknama, kad je riječ o kozmetičkim trendovima sa Zapada, dok korejska scena ima drugačiji pristup.

Akne - korisno.net

Divimo se njihovoj kristalno čistoj i ujednačenoj koži, no i one imaju akne. Naime, formule za akne na K-Beauty sceni mnogo su nježnije i blage te sadrže hidratantne, umirujuće sastojke, poput niacinamida, zelenog čaja, hijaluronske kiseline i Centella asiatica.

I dok je kod nas retinol klasična preporuka za akne, kod njih je on rijetkost. S druge strane, kod njih je hit Bakuchiol, alternativa vitaminu A (retinolu), koja ima niz benefita za kožu.

Korejske dame ne vole kožu koja se guli, već se njihova rutina bazira na višeslojnoj hidrataciji.

Sastojci koji hidratiziraju sve slojeve kože kod njih su obavezni u svakoj rutini, bez obzira na problem ili izazov.

“Razlog je jednostavan, ako imate suhu kožu, vaša će koža proizvoditi više ulja kako bi je zaštitila. Time koži omogućavate da izbije nove akne”, objasnila je američka doktorka Zion Ko Lamm za Allure.

Hidratacija je, uopšeno, takođe ključ za čišćenje toksina. Ističe da je takođe bitno piti dosta vode, na taj način možemo izliječiti akne holističkim pristupom, odnosno iznutra.

Ključ lijepe kože, navodi doktorka, su hidratizirajuće kreme uz optimalnu konzumaciju vode, piše 24sata.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh