Moda i ljepota

Preminuo je kralj luksuzne mode Nino Cerruti

Nino Cerruti, jedan od najpoznatijih italijanskih dizajnera i biznismena, preminuo je u 91. godini.

Nino Cerruti - RALPH GATTI/AFP

Njegov modni stil opisan je kao ležerna sofisticiranost. Rođen je u Bielli, a sa 20 godina je zbog očeve smrti morao napustiti studij novinarstva. Preuzeo je porodičnu fabriku tekstila, a svoj prvi butik otvorio je u Parizu 1967. godine.

Tokom studenstkih protesta 1968. godine organizovao je reviju u kojoj su muškarci i žene hodali u istoj odjeći, što je u to vrijeme bilo itekako revolucionarno.

“Hlače su ženama dale slobodu. Taj potez je bio hrabar jer tada žene koje su nosile hlače nisu smjele ući u neke restorane”, kazao je Cerruti jednom prilikom.

Zatim je počeo prodavati cipele, parfeme, satove i nakit. Sarađivao je s Georgijem Armanijem, kojeg je zaposlio kao dizajnera za muškarce. Njih dvojica ostavili su neizbrisiv trag na modnu industriju. Armani je 1975. godine odlučio osnovati vlastiti modni brend.

Cerruti je oblačio neke od najpoznatijih poznatih ličnosti kao što su Richard Gere, Marcello Mastroianni, Robert Redford i Jean-Paul Belmondo. Međutim, takmičenje između luksuznih modnih kuća ostavila je malo prostora za nezavisne brendove.

On je 2001. godine prodao svoj brend Cerruti 1881. italijanskim investitorima, a oni su zbog loše strategije poslovanja 2005. godine proglasili bankrot. Američki investicioni fond MatlinPatterson je zatim kupio Cerruti 1881., a 2011. “završio je u rukama” Trinity grupe.

Dizajner je nakon povlačenja iz javnog života živio u porodičnoj kući u Bielli, u podnožju Alpa. Posvetio se predenju vune i uživao u starosti, prenosi Klix.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh