Moda i ljepota

Kako se riješiti velikog stomaka: Ovu dijetu svi nutricionisti prepoznaju kao najefikasniji način sagorijevanja sala na stomaku

Veliki stomak nije samo ružan, već i vrlo opasan.

Stomak - Dnevni.rs

Visceralna mast se naše tijelo akumulira oko trbušnih organa. Zbog toga je opasnija od obične masti u potkožnim slojevima struka i bokova, a mnogo je teže nositi se s njom. Višak visceralnog sloja izaziva dijabetes, razne upale, bolesti kardiovaskularnog sistema, probleme sa žučnom kesom, pa čak i rak dojke.

Ali dobra vijest je da je visceralnu masnoću najlakše sagorijeti. Treba samo odustati od sedalnog načina života, previše kalorične hrane, normalizovati ishranu i dodati umjereno vježbanje, jer se tijelo brzo toga riješava. Sasvim pravo dostignuće – gubitak od 0,5 kg sedmično!

DIJETA ZA MRŠAVLJENJE
Besmisleno je oslanjati se na tablete, brojati kalorije, vježbati na silu ili štedjeti novac za operaciju. Sljedeću dijetu za mršavljenje svi nutricionisti prepoznaju kao najefikasniji način sagorijevanja omraženog sala na stomaku. Uskoro ćete se osjećati mnogo bolje i vidjet ćete rezultat.

KAKO SE RIJEŠITI VELIKOG STOMAKA

Pijte puno čiste vode i čaja bez šećera

Zaboravite na pića sa šećerom i vještačkim zaslađivačima. Obična voda, kafa, nezaslađeni zeleni čaj – to je najkorisnije. Naša jetra ne može da podnese puno slatkiša, pa je pretvara u masnoću na stomaku.

Jesti voće

Žudnja za voćem pomoći će vam da udovoljite svojoj želji. U početku ćete ih jako željeti, ali s vremenom će proći. Žvakanjem voća doprinosite stvaranju hormona sitosti i povećavate vlakna u tijelu. Pored toga, voće je bogato antioksidantima i vitaminima.

Jedite više povrća

Najbolje je povrće koje je potpuno sirovo, dinstano ili na pari. Povrće je riznica hranljivih sastojaka! Poput voća, ono sadrži vitamine, minerale, antioksidante i zdrava vlakna zbog kojih se osjećate sito jer im treba dugo vremena da se probave.

Pokušajte da ne pržite povrće i uglavnom ga ne podvrgavajte dugoj toplotnoj obradi. Bolje ga je izrendati i začiniti biljnim uljem.

Jedite više proteina

Jaja, žitarice vaši su vjerni pomagači u borbi protiv masti na stomaku. Kvinoja, mahunarke i seitan (pšenični gluten) takođe su bogati visoko svarljivim biljnim proteinima za brzo mršavljenje.
Što više kvalitetnih proteina pojedete, brže se sagorijevaju masti na stomaku. Ali ovo se ne odnosi na meso životinja, jer sadrži štetne supstance koje izazivaju razvoj karcinoma.

Izbjegavajte rafinirane ugljene hidrate

Ugljeni hidrati su vitalni za naše tijelo. Međutim, nisu svi oni korisni. Rafinisane žitarice su zrna iz kojih se uklanjaju vlaknasti i hranljivi delovi, čime im se u potpunosti oduzimaju vitamini. Tu spadaju rafinirano bijelo brašno i proizvodi od pšenice.

U procesu varenja, rafinisani ugljeni hidrati se pretvaraju u šećer i masti, povećavaju apetit, što dovodi do brzog povećanja tjelesne težine.

Pređite na cijela zrna

Umjesto kiflica i hljeba od rafinirane bijele pšenice, jedite smeđi pirinač, heljdu, kus-kus, kvinoju i druga žitarice, kao i tjestenine i pekarske proizvode od integralnog brašna i integralnog brašna. Durum tjestenine, musli, raženi hlejb i pšenične klice najbolji su izvor biljnih proteina.

Jedite hranu sa grubim vlaknima

Dugo daju osjećaj sitosti i snabdevaju tijelo potrebnim hranljivim sastojcima. Unosom 1-2 kašike rastvorljivih vlakana dnevno izgubićete 5 kg viška masti! Pasulj, ovsene mekinje, orasi, sijeme lana, ječam, pomorandže, šargarepa i jabuke bogati su vlaknima.

Neka vam bude pravilo da za doručak jedete tanjir ovsene kaše začinjene lanenim uljem i sjemenkama.

Jedite sijeme chia

Ako želite da znate koja je savršena hrana, probajte seme chia. Šampion je u vitaminima, mineralima, antioksidantima, vlaknima, proteinima i zdravim mastima. Mogu se jesti sirove, dodavati gotovim jelima ili miješati sa sokom, jogurtom, mlijekom.

Pređite na zdrave masti

Smanjite unos zasićenih masti iz mesa. Što manje životinjskih proizvoda to bolje! Odustanite od hidrogeniranih masti ili trans-masti, jer štete ne samo figuri, već i radu srca. Glavni izvor trans masti je prije svega margarin i palmino ulje.

Neprijatelji vašeg tijela su: kolačići i krofne, krekeri, pomfrit, peciva, brza hrana, pržena riba i piletina, kukuruzne pahuljice, čips, sosovi i sosovi, slatkiši. Preporučuje se upotreba biljnih ulja (susamovo, suncokretovo, senf, maslinovo, kukuruzno, seme grožđa i kajsije, ulje pšenične trave, laneno ulje), avokado, proklijala zrna i pasulj, tamnozeleno lisnato povrće.

Planirajte svoju ishranu za mršavljenje za sedam dana tako da sadrži puno povrća, voća, žitarica i začinskog bilja. Vježba će vam pomoći da se brže riješite omraženog ispupčenog stomaka. Samo 15 minuta aerobika dnevno povećaće gubitak masnog tkiva, prenosi “Dnevni“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh