Moda i ljepota

Sezonsko opadanje kose: Kada se treba zabrinuti?

Stigao je septembar, mjesec u kojem doživljavamo frasove prilikom češljanja ili tuširanja, kada ugledamo gomilu kose koja je odjednom počela pojačano da opada. Da li je ovo normalno, kada treba da se zabrinemo i kako možemo ovo da ublažimo, pitali smo dermatovenerološkinju.

Pramen kose - Magazin.ba

Jesen je doba kada opada lišće, ali i naša kosa. Naime, na rast kose utiče sunce – zato ona na proleće i na leto ubrzano raste, jer hormon rasta aktivira upravo svetlost.

Kada dođu hladniji meseci, svetlosti je manje, pa stoga i kosa počinje više da opada.Najčešće se radi o kidanju dlake, zbog sunca, pa se ima utisak da kosa opada više u toku jeseni. Rast kose i dlaka uopšte regulišu hormoni. Oni utiču na rast folikula, to jest korena dlake kao i održavanje dlake, tj. njen aktivni rast”, objašnjava dr Svetlana Minić, dematovenerološkinja iz ordinacije “Dr Bojić”.

Kosa se tokom letnjih meseci više oštećuje zato što UV zraci oštećuju kutikulu kose, odnosno njen zaštitini omotač. Takođe, ukoliko dugo boravimo na suncu, ono može da ošteti zaštitnu barijeru prirodnih ulja koje imamo na vlasištu, pa to može da uzrokuje propadanje folikula.

Da li postoji “normalna” količina opale kose na jesen? Doktorka Minić nam je otkrila da u proseku opada 100 dlaka – međutim, istovremeno se dešavaju neverovatni procesi.

“Dlaka opada, a u isto vreme počinje sa rastom nova dlaka. Na glavi, oko 80% kose u fazi aktivnog rasta, takozvana anagena faza. To znači da raste, obično ta faza traje 3 do 5 godina. Kosa se jako teško može ičupati, potrebna je velika snaga i jako je bolno. Zatim, 10% kose se nalazi u fazi mirovanja, takozvana telogena faza, niti raste niti opada. I na kraju, ostalih 10% je u fazi opadanja, katagena faza, kada kosa lako isada samostalno ili tokom češljanja. Tu nije potreban nikakav napor i nije bolno kada kosa ispada. U ovakvim uslovima mi ne vidimo nikakvo proređivanje kose, vlasište izgleda normalno”, pojasnila je ona.“Ukoliko je intenzivnije opadanje, veća količina dlaka svakodnevno opada, nego uobičajeno, onda je znak da treba potrežiti stručnu pomoć. Pored hormona na kosu utiči ishrana, malokrvnost, veliki stresovi, isrpljenost i razna oboljenja. Ponekad kosa izgubi sjaj, volumen, otanji se, postaje krta i lomi se, može se videti i proređivanje vlasišta ili gubitak kose u vidu pečata. Postoji veliki broj kožnih i sistemnih oboljenja koji se mogu odraziti i na kosu”, govori nam dr Minić.

Naš glavni zadatak na jesen, u vezi sa našom kosom, trebalo bi da bude odgovarajuća nega. Doktorka Minić nas podseća da lepota kose i njeno jačanje ipak dolaze “iznutra”.

“Na kosu, kao i na kožu, utiču pre svega pravilna ishrana. Treba se pravilno i raznovrsno hraniti, u jesen to nije problem jer je tada je najveća ponuda sezonskog voće i povrća. Nedostatak vitamina i gvožđa, malokrvnost su najčešći problemi koji dovode do premena na vlasištu”, ukazala nam je dermatovenerološkinja,piše Nova


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh