Moda i ljepota

Način na koji čupate obrve može da ubrza starenje kože: Ovo više nikada nemojte uraditi

Ovo je posebno važno za dame koje imaju jake i tamne dlačice na obrvama

Obrve - ljepota.ba

Iako čupanje obrva mnogim damama predstavlja rutinsku stvar, koju obavljaju gotovo svakodnevno, stručnjaci za ljepotu savjetuju da budemo pažljiviji kada uklanjamo dlačice, kako ne bismo oštetili nežnu kožu oko očiju… Nepravilno čupanje bi čak moglo da utiče na ubrzano starenje kože.

Predio oko očiju se smatra najnježnijim djelom lica, upravo zato što je koža na ovom mjestu najtanja i najosjetljivija,prenosi Novi.

Takođe, na ovoj regiji se pojavljuju i prvi znaci starenja, što znači da je vrlo važno sprovoditi delikatnu njegu, ali i voditi računa o svakom tretmanu koji koristimo. Čak i čupanje obrva može da utiče nepovoljno na kožu.

Iako ne postoji zvaničan podatak o povezanosti između čupanja obrva i gubitka elastičnosti kože, poznati dermatolog Kara Mekdonald iz Velike Britanije tvrdi da folikule dlaka na obrvama doprinose kvaliteu kože te je čine čvršćom.

– Područje oko oka je sklono bržem starenju, a to se prvenstveno zbiva zbog propadanja kostiju i masnih naslaga. Krajnji rezultat toga je da koža gubi odgovarajuću potporu i elastičnost Konstantno čupanje i gubitak dlaka će da uzrokuje stanjivanje kože te će svi ti faktori da pridonesu njenom starenju – kazala je dr Mekdonald u razgovoru za magazin “Meri Kler”.

Doktorka je napomenula da to ne znači da treba da prestanete da čupate obrve već da ih ne stanjujete previše, ali i da nikada ne vučete jako i agresivno dlaku iz korjena.

Njen savjet je da jednom ruku držite pincetu i povlačite dlačicu, obavezno prema tjemenu glave, a drugom pridržavate kožu.

Na ovaj način će vas manje boljeti čupanje obrva, posebno ako imate tamne dlačice sa jakim korjenom.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh