Moda i ljepota

Kako se riješiti zubnog kamenca: Uz stomatologa pomoći će i sljedeći trikovi

Održavanje zubne higijene podrazumijeva svakodnevno detaljno čišćenje dva puta dnevno oko tri minute. No, uprkos čišćenju, zubni kamenac lako može postati problem jer nastaje iz više razloga: neadekvatna dentalna higijena, nepravilan položaj zuba koji može utjecati na kvalitet dentalne higijene, istrošena i nepravilno postavljena punjenja na kojima se naslage skupljaju, genetika, slina, nezdrava prehrana.

Boja zubi - Twitter

Dugotrajno nakupljanje naslaga i kamenca može rezultirati ozbiljnijim dentalnim oboljenjima, poput upale zubnog mesa i na kraju, povlačenjem kosti i rasklimavanjem zuba.

Zubni kamenac preporučuje se redovno čistiti – minimalno jednom godišnje kako do ovih problema ne bi došlo.

Osim posjete zubaru, i kod kuće možete pokušati odstraniti zubni kamenac.

Za to su vam potrebni: soda bikarbona, četkica za zube, so, vodikov peroksid (koji se može kupiti u apoteci), voda, čaša, intedentalna četkica, antiseptička voda za ispiranje usta.

Prvi korak

Pola kašike sode bikarbone pomiješajte sa pola kašičice soli u čašu od 250 ml. Četkicu namočite mlakom vodom te je stavite u čašicu sode bikarbone i soli. Zube četkajte i ispljunite ostatak, pa postupak ponavljajte pet minuta.

Drugi korak

Pomiješajte 250 ml hidrogen peroksida sa 125 ml mlake vode i četkajte minutu, ispljunite i isperite sa 125 ml hladne vode.

Treći korak

Žuti kamenac uklonite interdentalnom četkicom. Pripazite da ne ogrebete desne ili da ih ne iziritirate.

Četvrti korak

Isperite usta antiseptičnom vodom za ispiranje i ponavljajte postupak nekoliko puta godišnje.

Savjet više

Uz ova četiri koraka i na prirodan način možete se riješiti zubnog kamenca uz pomoć paradajza i jagoda, namirnica koje su pune vitamina C. I jednu i drugu namirnicu možete umasirati u zube i ostaviti da sok bude na zubima pet minuta. Na taj način nakupine kamenca oslobodit će se, pa će ih biti lakše odstraniti.

Isperite sok jagode ili paradajza, pa zube četkajte kombinacijom sode bikarbone i mlake vode, ispljunite i isperite vodicom za ispiranje usta.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh