Moda i ljepota

Namirnice od kojih će kosa biti jaka, a koža blistava

Količina kolagena u koži je odgovorna za mladoliki izgled, a on sa godinama nestaje.

Lice - Stvarukusa.rs

Nakon 40-te godine drastično počne da opada, a spoljašnji faktori i naše ophođenje prema tijelu dodatno ubrzava taj proces.

Da li znate šta sve podstiče ubrzanu razgranju kolagena?

  • Stres
  • Dijete i manjak kilograma
  • Sunce

Sve su ovo štetne stvari koje je potrebno izbjegavati u što većoj mjeri. Dobra vijest je da postoji način da se on povrati i podstakne njegova proizvodnja, tvrdi dermatolog Marija Firman.

Do pozitivnih rezultata se dolazi uz pomoć:

Vitamin C
Jedno od najboljih jedinjenja koje podstiče proizvodnju kolagena. Bez njegovog učešća, sinteza ovog proteina je generalno nemoguća. Trudite se da koristite kreme koje ga sadrže ili konzumirate u obliku vitamina.

Dovoljno sati sna
Upravo problemi sa spavanjem tokom godina postaju jedan od glavnih uzroka ubrzanog starenja kože i tijela u cjelini. Ukoliko ne spavate dovoljno sati, koža gubi sposobnost da se obnavlja i ponovo pokrene taj sistem.

Amino kiseline
Prolin, lizin, glicin su temelji za izgradnju kolagena u tijelu.

U ovim namirnicama ih možete pronaći:

Supa od kostiju
Ona zapravo ne podstiče proizvodnju kolagena nego sadrži bioaktivni oblik kolagena koji vaše tijelo može odmah da iskoristi. Supa od pilećih i ćurećih kostiju sadrži kolagen tipa II koji podržava zdravlje zglobova, a supa od goveđih kostiju sadrži kolegen tipa I koji održava zdravlje kože.

Losos
Prepun je minerala odgovornih za proizvodnju kolagena, kao što je cink. Takođe sadrži puno omega-3 masnih kiselina koje pomažu u održavanju vlažnosti kože.

Jaja
Slično kao supa od kostiju, jaja takođe sadrže kolagen, u žumancima. U jajima ima i puno sumpora koji je važan za detoksikaciju jetre i proizvodnju kolagena. To omogućuje da toksini koji uništavaju kolagen budu uklonjeni iz tijela.

Bobičasto voće
Brusnice, kupine, jagode i maline sadrže elagičnu kiselinu koja pomaže u zaštiti kože od oštećenja izazvanih UV-zračenjem, izdravu količinu vitamina C, piše “Stil“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh