Moda i ljepota

Možda nije vaš tip, ali naučnici su odlučili: OVO je muškarac sa NAJLJEPŠIM licem na svijetu

Njegove brojne obožavateljke su to već znale, ali sad je dokazala i nauka: Robert Patinson proglašen je muškarcem s najljepšim licem na svijetu.

No image - Haber.ba

Britanski hirurg dr. Džulian da Silva osmislio je način da se izračuna koliko je nečije lice savršeno na temelju mjera njegovih usana, brade, očiju i drugih karakteristika. Pokazalo se da Patinson ima rezultat koji je najbliži savršenom obliku, čak 92,15 posto.

– Našao se među pet savršenih u gotovo svim kategorijama mjerenja jer je sve na njegovom licu klasičnog oblika. Jedina kategorija u kojoj je postigao nešto manji rezultat bio je oblik usana koje su kod njega nešto tanje i ravnije – ispričao je De Silva.

Na drugom se mestu našao glumac Henri Kavil, zvjezda serije “Witcher”, s 91,64 posto, a na trećem Bredli Kuper, koji je imao rezultat od 91,08 posto.

Slavni ljepotan Bred Pit zauzeo je tek četvrto mjesto s rezultatom od 90,51 posto, a Džordž Kluni se s 89,91 posto našao na petom mjestu.

De Silva se u svom istraživanju koristio formulom “Greek Golden Ratio of Beauty Phi”, poznatom kao zlatna sredina ili zlatni promjer, za koju se još od antičkih vremena vjeruje da čuva formulu savršenstva, prenosi srbijadanas.

Nju je koristio i Leonardo Da Vinči dok je crtao Vitruvijevog čoveka, crtež koji prikazuje savršeno muško tijelo.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh