Moda i ljepota

Suha, masna, kovrdžava: Frizeri otkrivaju koliko često treba prati kosu

Stručnjaci ističu da svakodnevno pranje, sušenje i stiliziranje ne prija svakom tipu kose, te da je može itekako oštetiti i učiniti da se još brže počne mastiti

Neke žene nisu sigurne koliko često treba prati kosu. Ne radi se samo o uklanjanju masnoće i prljavštine, već i o tome da želite da vaša kosa izgleda zdravo i sjajno.

No, frizeri kažu da nema univerzalnog pravila, te da je važno znati koji tip kose imate, a onda se, prema tome, odlučiti koliko ćete je često prati.

Stručnjaci ističu da svakodnevno pranje, sušenje i stiliziranje ne prija svakom tipu kose, te da je može itekako oštetiti i učiniti da se još brže počne mastiti.

Evo nekoliko smjernica koje se odnose za svaki tip kose:

Normalna kosa

Ako imate ni presuhu ni premasnu kosu, možete je svakodnevno prati, ali i ne morate. Ako ste u žurbi, kosu možete osvježiti suhim šamponom, jer to neće loše utjecati na frizuru. Evo kako to djeluje: nanesite suhi šampon na liniju kose s udaljenosti od 30 centimetara i ostavite da stoji dvije minute. Zatim kosu temeljno obrišite peškirom i iščetkajte je. S vremena na vrijeme preporučljivo je kosu oprati čistom vodom, ali bez šampona, jer prirodno ulje tjemena čini da kosa bude sjajnija.

Suha kosa

Svakodnevno pranje još više bi uništilo ovaj tip kose. Zato suhu kosu perite najčešće dva do tri puta sedmično blagim šamponom. Pripazite i na regenerator, koristite isključivo onaj koji je namijenjen suhoj kosi. Maska za suhu kosu jednom sedmično pomoći će u njenom oporavku.

Masna kosa

Iako zvuči nelogično, prečesto pranje masne kose nije preporučljivo, jer ćeto dodatno stimulirati lojne žlijezde. Kako biste se riješili problema masne kose, pokušajte sljedeće: nemojte šamponirati kosu sedam dana tako da se lojne žlijezde odmaraju i stvaraju manje masnoće.

Kovrdžava kosa

Kovrdžava kosa, zbog svoje strukture, manje je opskrbljena masnoćom. Zbog toga duže vrijeme izgleda svježe, ali zato i zahtijeva posebnu njegu. Kako biste od suhe prirodne kovrdžave kose napravili sjajne kovrdže, dovoljno je jednom sedmično oprati kosu hidratantnim šamponom. Ulje za kosu pomoći će da je lakše raščešljate. Zbog toga bi ga trebali redovno koristiti,piše Faktor


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh