Moda i ljepota

Loše navike zbog kojih većina žena izgleda mnogo starije

Zrele žene se često pokaju zato što nisu na vrijeme počele da brinu o svojoj koži i očuvaju vitalnost.

Koža - Zdravosfera.com

Ne možete da odolite slatkišima: Pored toga što konzumiranje slatkiša možete da se ugojite, vi dodajete i godine vašem licu. “U koži molekula šećera vežu za proteinska vlakna u svakoj od naših ćelija”, kaže dermatologi dr. Susan Stjuart iz San Dijega.

Taj postupak, poznat kao glikacija, može da rezultira gubitkom sjaja, tonusa kože, nadutošću, povećanjem sitnih linija i bora, te gubitkom kontura lica i povećanjem pora. Nedovoljno sna: “Manjak sna ne uzrokuje samo podočnjake – već je povezan i s kraćim životnim vekom”.

“Spavanje od sedam sati je optimalno. Idite u krevet ranije ako imate simptome nedostatka sna, koji uključuju nedostatak dnevne energije, mentalnu tromost, probleme s pažnjom ili debljanje, kaže doktor. Niste fizički aktivni:

U studiji koja je obuhvatala od oko 11.000 Australijanaca uzrasta od 25 godina i više otkriveno je da se na svakih sat vremena gledanja televizije životni vek smanjio za 22 minuta. Ljudi koji su prosečno dnevno proveli šest sati gledajući TV živeli su pet godina manje od onih koji televiziju uopšte nisu gledali.

Ovaj učinak se više odnosi na sedenje i neaktivnost nego na gledanje televizije”, kaže dr. Kaskiari i dodaje: “Kad sedite više od 30 minuta, telo počinje da odlaže šećer u ćelije, pa je mnogo verovatnije da ćete početi da se gojite. Bez obzira gledate li televiziju ili ste za radnim stolom, ustanite svakih 30 minuta ii prošetajte.

Loša kozmetika: Čak i rutina nege kože mora uključivati dobru zaštitu od starenja. Koža oko očiju je tanja od kože na ostatku lica i brže pokazuje starost. Ako vlažite područje oko očiju, vaše lice može izgledati mlađe. “Kreme za oči koje su najefikasnije jer sadrže retinol A, oblik vitamina A”, kaže dr. Stjuart. Ostali važni faktori uključuju emolijente i ovlaživače, antioksidanse, hijaluronsku kiselinu i vitamin C,piše Pult


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh