Moda i ljepota

Prof. dr. Karabeg: Djevojka je željela nos Emine Jahović, muškarac stražnjicu “Obelixa”

Iako plastični hirurzi posla imaju svih 12 mjeseci, klijenata je ipak najviše tokom ljeta kada su godišnji odmori i kada je više dijaspore u zemlji, a nisu rijetki slučajevi i da stranci, koji su državljani zemalja u kojima je estetska hirurgija daleko razvijenija od naše, dolaze upravo u BiH na zahvate

Sklad, ljepota i savršenstvo visoko su na listi prioriteta kada je riječ o izgledu. Nametnuti ideal ljepote postao je toliko dominantan da je sve više žena, ali i muškaraca koji se odlučuju popraviti nešto na sebi, kako bi vratili izgubljeno samopouzdanje.

Zbog toga je estetska hirurgija postala pravi biznis koji raste istom brzinom kao i potražnja klijenata za svim novitetima iz ovog područja. Gotovo svakih nekoliko mjeseci imamo priliku čuti za neki novi proizvod, uređaj ili metodu s kojom plastični hirurzi učinkovito korigiraju nepravilnosti na licu i tijelu i usporavaju starenje.

FOTO: DAMIR HODŽIĆ
Na nivou države nema tačne evidencije, ali broj estetskih operacija, iz godine u godinu, u porastu je i u Bosni i Hercegovini.

Kvalitetni materijali, odlični hirurzi, niske cijene

Iako plastični hirurzi posla imaju svih 12 mjeseci, klijenata je ipak najviše tokom ljeta kada su godišnji odmori i kada je više dijaspore u zemlji, a nisu rijetki slučajevi i da stranci, koji su državljani zemalja u kojima je estetska hirurgija daleko razvijenija od naše, dolaze upravo u BiH na zahvate.

Ono što pacijente privlači su, kaže prof. dr. Reuf Karabeg, vodeći bh. plastični hirurg, kvalitetni materijali (implantati, sredstva za uspavljivanje, konci, lijekovi… evropski su i američki), ali i odlični hirurzi, a cijene daleko ispod prosjeka onih koje vladaju u zapadnim zemljama.

– Osim naših građana, BiH polako postaje destinacija u koju dolaze i stranci, kako i ne bi kada za istu uslugu plaćaju i po nekoliko puta nižu cijenu. Jučer mi je došla žena koja je porijeklom iz Metkovića u Hrvatskoj, ali živi i radi Americi. Čula je za našu polikliniku od operirane pacijentice, na internetu pročitala pozitivne kritike, pa smo se dogovorili za termin operativnog zahvata. Kaže da bi istu operaciju u Americi platila četiri puta više – objašnjava Karabeg.

U doba estetske hirurgije ljepota očito ima svoju cijenu. Liposukcija, povećanje, ali i smanjenje grudi, fileri u obraze i usta… Sve su to postale normalne i uobičajne pojave koje viđamo na televiziji, naslovnicama časopisa, ali sve češće i na ulicama.

Karabeg kaže kako se Bosanke i Hercegovke najčešće odlučuju za povećanje i podizanje grudi, uljepšavanje očnih kapaka, liposukciju, kojom se “usisavaju” masne ćelije iz tijela, operaciju nosa i ušiju, zatezanje lica.

No, estetska hirurgija već odavno u svijetu, a sve više i kod nas, nije grana medicine rezervisana samo za žene.

– Sve je više muškaraca koji primjećuju estetske nedostatke na svom tijelu i žele ih ispraviti. Iz godine u godinu ih je sve više, a najčešće traže korekciju nosa, iz estetskih ili funkcionalnih razloga, a potom operaciju klempavih ušiju, uljepšavanje očnih kapaka, rješavanje problema ćelavosti, kada im se vrši transplantacija kose, liposukciju i zatezanje lica – otkriva prof. dr Karabeg.

Da su zahtjevi klijenata često takvi da se i hirurzima diže kosa na glavi možda najbolje govori primjer estetskog hirurga iz Hrvatske Siniše Glumičića kojem je djevojka iz Milana tražila da joj ugradi i treću dojku, a slovenski umjetnik je poželio da mu se skine dio kože sa leđa i od nje napravi novčanik.

– To su ekstremni slučajevi, a sa sličnima se i ja susrećem u praksi. Takvih pacijenata imam oko tri do četiri posto. Kad vam dođe osoba i traži da joj ugradite treću dojku, treba biti oprezan i najvjerovatnije sa njenim psihološkim statusom nešto nije uredu. Takva osoba treba stručnu psihološku pomoć. S druge strane, jako je bolno iskustvo kada klijentu kažete da ga nećete operirati jer ima dismorfobiju (strah od ružnoće i iskrivljenu sliku o sebi). Takvom pacijentu šta god da uradite, nećete ispuniti njegov zahtjev i bit će nezadovoljan – objašnjava Karabeg,piše Faktor

U moru čudnih zahtjeva, sa kojima se u svom dugogodišnjem iskustvu estetskog hirurga susretao, osim supruga koji je u fazi razvoda želio da se bivšoj supruzi odstrane silikoni koje je platio, te žene koja je tražila da joj se uradi himenoplastika, jer je na godišnjicu braka muža htjela počastiti nevinošću nakon tri poroda, Karabeg izdvaja i slučaj muškarca koji je želio izgledati kao Obelix, poznati lik iz popularnog francuskog filma “Asterix i Obelix.”

– On je imao stomak kao Obelix, ali nije imao stražnjicu, pa je došao i pitao – “može li mu se sa nekog dijela tijela skinuti masno tkivo i aplicirati u stražnjicu,” kako bi u potpunosti izgledao kao lik iz filma? Čovjek je zaista građom donekle podsjećao na Obelixa, pa je dobio i takav nadimak. Naravno, ljubazno sam ga odbio – otkriva Karabeg.

Estetski hirurg mora biti i psiholog

No, bez obzira na to koliko u nekom trenutku izgledali čudni, neki zahtjevi klijenata često postaju trend u estetskoj hirurgiji. Među njima svakako je dimpleplastika (dimpleplasty) tzv. stvaranje rupica na obrazima, ali i mačkaste oči, dva trenda u estetskoj hirurgiji koja su trenutno najpoplarnija među ženama, te sve češći zahtjevi muškaraca koji bi zbog muževnosti željeli imati ožiljak na licu ili tijelu, poput glumca Jasona Momoa.

– Imao sam jako puno zahtjeva za dimpleplastikom, ali ne želim podleći trendovima. Mačkaste oči postižem vrlo jednostavno botoxom. To traje sedam mjeseci, što je jako dobro u slučaju da se klijentu učinak ne svidi ili više ne želi da ima mačkaste oči. Imao sam i nekoliko slučajeva kada su mi došli muškarci i tražili da im napravim ožiljak na licu i tijelu. Nisam pristao, jer mi nisu djelovali uvjerljivo da to zaista žele. Pokajali bi se za kratko vrijeme, a ožiljak bi nosili cijeli život. Isto je i kada mi dođu sa zahtjevom za tetovažom. U takvim slučajevima obično mladom pacijentu postavim pitanje – “Jesi li razmišljao kako ćeš se osjećati sa 50 ili 60 godina, kada kao deda budeš nosio tetovažu?”

Naglašava da su želje klijenata za promjenom izgleda često nerealne i nemoguće jer postojeća anatomija značajno diktira mogućnost oblika nosa, povećanja usana ili nekog drugog estetskog zahvata.

– Imao sam pacijenticu koja je željela da joj napravim nos isti onaj kojeg ima pjevačica Emina Jahović. Tri godine trajalo je ubjeđivanje da nos Emine Jahović njenom obliku lica ne bi pristajao. Teškom mukom sam je odgovorio od toga i napravio nos kakav odgovara njenoj anatomiji lica. Estetski hirurg mora biti i psiholog, neko ko će saslušati pacijenta, proniknuti u njegovu svijest i podsvijest, da li je on siguran u ono što želi ili se dvoumi, a onda mu ponuditi najbolje rješenje jer u estetskoj hirurgiji tek nekoliko operacija su reverzibilne, kada se sve može vratiti na staro stanje. Ostali zahvati ostaju za cijeli život – zaključuje prof. dr. Karabeg.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh