Moda i ljepota

Ovo su male, ali opasne greške koje vam uništavaju kožu

Vjerovatno vam nije ni palo na pamet da ovi mali “prekršaji” koji imaju veze sa uljepšavanjem i njegom mogu da vam donesu više štete nego koristi.

Da biste izbjegli infekcije ili oštećenja na koži, izbjegavajte da radite ove stvari koje manje-više svako od nas barem jednom uradio.

Spavanje s maskarom na očima
Definitivno bi trebalo da skidate šminku prije nego što odete na spavanje!

“Skidanje šminke prije spavanja je jako važno. Bilo koji proizvod koji ostane na koži potencijalno može da vam zatvori pore, ali i da izazove iritaciju, zapaljenje i infekciju. Zapaljenje oko očnih kapaka može da dovede i do opadanja trepavica”, upozorava dermatolog dr Aleksis Granite.

Takođe, čestice šminke koje upadaju u oči, bilo od sjenki ili od maskare, mogu da se zalijepe za unutrašnju stranu očnih kapaka, što ponekad zahtjeva medicinsku reakciju.

Prošle godine su svjetski mediji pisali o ženi koja je redovno spavala s maskarom na očima, pa su nakupljene mrvice maskare ostavile ožiljke na rožnjači – što u nekim ozbiljnim slučajevima može da dovede do potpunog gubitka vida.

Dakle, ne rizikujte, već izdvojte nekoliko minuta za skidanje šminke prije spavanja!

Istiskanje bubuljica
Vjerovatno vam je ponekad teško da odolite cijeđenju bubuljice, ali to bi moglo da vam uništi kožu i ostavi ožiljke.

“Cijeđenje bubuljica može da utiče na proizvodnju kolagena, koji je važan za proces zacjeljenja kože posle tog pritiskanja”, ističe dermatolog. “Ako koža ne proizvodi dovoljno kolagena, ožiljci će biti poput udubljenja na koži, a ako proizvodi previše kolagena, ožiljci će biti ispupčeni”.

Izbjegavajte da cijedite bubuljice, a ako ponekad baš ne možete da izdržite, dr Aleksis savjetuje da najprije primjenite mali pritisak prstom na bubuljicu kako biste zagrijali kožu, a zatim je što nježnije iscijedite. “Ako ne može lako da se iscijedi, ne dirajte je!”, savjetuje ona.

Da biste izbjegli stvaranje bubuljica, redovno čistite i njegujte kožu.

Korištenje starih brijača
“Ako se češće brijete brijačem ili vam djeluje kao da vam ‘struže’ po koži dok se brijete, vrijeme je da ga promijenite. Takođe, ako ne ispirate brijač nakon svakog korišćenja, brže će se istupiti, a na njemu će se zadržati i bakterije”, upozorava Pamela Maršal, suosnivač Mortar & Milk skin klinike.

Ukoliko bakterije ostanu na brijaču, a kasnije se njime posiječete, lako će doći do zapaljenja ili infekcije.

“Ne bih preporučila da isti brijač koristite više od pet-šest puta”, dodaje Maršalova.

Piling kože
Ako vam je koža suha ili sklona bubuljicama, vjerovatno ste u iskušenju da probate neki piling kako biste očistili pore i riješili ovaj problem. Ali, piling nije uvijek rešenje, posebno za vašu kožu, smatra Pamela.

“Ne bi trebalo da svakodnevno radite piling, posebno nekim jačim sastojcima. Previše čest piling može da isuši kožu, da dovede do širenja kapilara i iritacije pore, što može da dovede do pojave bubuljica i zapaljenja”.

To ne znači da je piling potpuno nepotreban.

“Često na klinici viđam ljude koji upropaste kožu čestim pilinzima. Prvo što uradim je da im ‘oduzmem’ pilinge sa alfa-hidroksi kiselinama, poput glikolne i mliječne kiseline. Moja preporuka za sve tipove kože su polihidroksi kiseline (PHA), umirujući antioksidanti koji rade nježan piling kože”, ističe Pamela.

Kidanje zanoktica
Vjerovatno ne postoji osoba na svijetu koja barem jednom nije otkinula zanokticu. Međutim, estetičarka Dženi Drejper ističe da se na ovaj način povećava rizik od infekcije noktiju koja može čak zahtijevati i liječenje antibioticima.

Umjesto da otkinete zanokticu, odsijecite je makazicama, a kožu oko noktiju njegujte uljima za zanoktice, savjetuje ona,piše Aura


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh