Moda i ljepota

Masno tjeme a suhi vrhovi – 10 genijalnih trikova da se kosa manje masti

Ako vam se kosa često masti i ne možete izdržati više od dva tri dana da je čista na pravom ste mejstu. Donosimo vam odlične trikove kako da se riješite tog problema.

Kosa - Blogspot

To je prirodno tako, ali ovi koraci mogu da vam pomognu da proizvodnju tih ulja stavite pod kontrolu.

1. Ne perite kosu svakog dana: Kada kosu perete svakog dana, skidate prirodno ulje sa kože glave i sa kose, i time ulanjate sve nutrijente. To vodi do lomljenja dlake, isušivanja tjemena i peruti.

2. Ne dodirujte kosu: U kontaktu sa rukama ćete je samo dodatno umastiti i žlezde će proizvoditi više ulja. Dakle, kada vam prsti krenu ka kosi, podsetite se da to nije igračka.

3. Perite kosu obrnutim redosledom: To znači da prvo nanesete balzam za kosu, isperete, pa onda nanesete šampon i isperete.Na ovaj način će vaša kosa biti negovana i dobiće sve što joj je potrebno iz balzama, ali na kraju neće biti masna.

4. Osvežite kosu biljnim rastvorom: Recept: stavite u posudu kašičicu ili dve suvih biljaka, poput koprive ili narendane kore pomorandže ili limete, i prelijte vrelom vodom, ostavite da se biljke natope vodom 10 do 15 minuta i pokrijte posudu. Procedite i zatim nalijte na kosu, umasirajte u kožu glave i ostavite da deluje tri do pet minuta. Zatim isperite hladnijom vodom, kako bi kosa bila sjajnija.

5. Koristite šampon za suvo pranje kose:To je sjajan način da se pokupi višak ulja i da kosa zamiriše. Ali, nemojte da preterujete u upotrebi šampona za suvo pranje jer može da zapuši pore na koži glave. Jednom nedeljno je OK.

6. Menjajte jastučnicu jednom nedeljno: Ako vam je jastučnica masna od kose, to će se opet preneti na dlaku.

7. Ne perite kosu vrućom vodom: Pranje kose vrućom vodom ispira prirodna zaštitna ulja sa kože i kose i ostavlja je suvom. Zato perite kosu toplom, ali ne vrućom vodom, i na kraju je isperite hladnijom vodom – to pomaže da se pore zatvore, a da kosa bude glatka i sjajna.

8. Probajte različite frizure: Masna kosa je čak i bolja za pravljenje nekih frizura nego čista kosa jer dlaka „ne beži“. Napravite zalizanu punđu ili ispletite neku pletenicu, tako ćete imati i super frizuru i produžićete još jedan dan da ne operete kosu, prenosi pult24

9. Oprezno s toplotom:

Ograničite upotrebu presa i ostalih alata za kosu koji proizvode toplotu. Čak i fen toplotom koju emituje stimuliše proizvodnju ulja. Ako morate da sušite kosu fenom, gledajte da to radite na malo nižoj temperaturi, iako će vam tako trebati malo više vremena. Osim toga, često izlaganje dlake toploti oštećuje kosu, lomi je i stvaraju se ispucali krajevi. Zato izbegavajte da na dnevnoj bazi sušite ili presujete kosu.

10. Maske za kontrolu proizvodnje ulja:

Na kraju, možete da napravite kućnu masku koja će pomoći u kontrolisanju proizvodnje ulja. Pomešajte jedno žumance, kašičicu maslinovog ulja, pola kašičice meda i 2-3 kašičice jogurta. Možete da dodate i 2-3 kašičice vode da bi smesa bila malo ređa. Sve dobro izmešajte, nanesite na kosu od korena do dna, stavite kapu za tuširanje ili uvijte u peški i pustite da deluje od 15 do 45 minuta, zatim isperite. Ove savete probajte jedan po jedan, da biste znali da li i koji od njih pomaže vašoj kosi.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh