Moda i ljepota

Kada i zašto smo uopšte počeli da nosimo pantalone?

Ko je uopšte odlučio da su pantalone neophodne? To je pitanje koje decenijama muči Paju Patka. Činjenica je da su pantalone prisutne nekoliko hiljada godina, ali nisu najudobniji oblik odjeće. Ko ih je onda prvi izmislio i zašto?

Pantalone - Nationalgeographic.rs

Advertisements

U četvrtom vijeku nove ere elita u Rimu je bila zaprepašćenja novim, krojenim prisustvom na svojim civilizovanim ulicama – pantalone. Smatralo se da je ovaj dio odjeće karakterističan za varvare. U to vrijeme mnogi Goti i Huni su postali članovi rimske vojske, ali njihova odvažna navika da se kreću gradom u pantalonama, činila je Rimljane nervoznim. Do 399. godine grad je imao dva zakona koja zabranjuju nošenje pantalona i čizama pod prijetnjom kažnjavanja, piše “National geographic“.

Ne iznenađuje to što su prve pantalone u ovom dijelu svijeta došle preko istočnih teritorija Huna. Vjerovatno su potekle još dalje sa Dalekog istoka.

Arheolozi su 2014. godine otkrili dva muškarca srednjih godina sahranjenih negdje između 3.000 i 3.300 godina u zapadnoj Kini u najstarijim poznatim pantalonama. Iako je mumija stara 5.300 godina, Oci, imala dokolenice od kozje kože oko kukova, ove pantalone su narpavljene od vune i bile su sašivene u jednu jedinicu. Mogle su se privući žičanim vlaknima, čak su imale i složene šare na nogavicama. Ali služile su vrlo određenoj svrsi.

Pored toga što su pantalone toplije od otvorenih dijelova odjeće, paleontolozi i sociolozi su dugo sumnjali na još jedan razlog za brzo širenje pantalona širom svijeta: konjica.

Historičari već dugo povezuju širenje pantalona sa širenjem konjice, od Koreje do Rima do sjevernoameričkih ravnica. A ova dva drevna Kineza su savršen primjer. Za razliku od drugih tijela pronađenih na groblju, ova su nađena sa drvenim konjima, kožnim dijelovima i drugim predmetima koji podsjećaju na život u sedlu.

Da li su ovo bile prve pantalone ikad? Vjerovatno nisu, ali su svakako bile visoka moda za one ljude koji nisu jahali.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh