Moda i ljepota

Da li šminka ima rok trajanja i koliko dugo možemo da je koristimo

Koliko god volimo specifičan kozmetički proizvod i ne želimo da ga se odreknemo, naša ljubav i naklonost prema njemu mu, nažalost, neće magično produžiti životni vijek.

Šminka - Nezavisne.com

Iako stara šminka još uvijek „radi“, to jest izgleda dobro i nanosi se bez problema, to ne znači da je bezbjedno da nastavimo da je koristimo.

Šta može da se dogodi

Konzervansi u kozmetici imaju ograničen rok trajanja, a kada se potpuno razgrade, u proizvodu mogu da se pojave (i brzo razviju) različite bakterije. Infekcije, kontaktni dermatitis i drugi problemi sa kožom su samo neki od rizika koje donosi šminka kojoj je istekao rok, objasnila je Krupa Koeslajn, hemičarka u kozmetičkoj industriji za „Vog“.

Osim toga, neispravni proizvodi mogu da dovedu do učestalog pojavljivanja bubuljica, iritacije ili čak hemijskih opekotina, dok proizvodi koji idu direktno na oči, kao što su ajlajner i maskara, mogu da dovedu do pojave konjuktivitisa, čmička i drugih očnih infekcija.

Nije zabilježeno mnogo slučajeva u kojima su parfemi kojima je istekao rok trajanja doveli do zdravstvenih problema, ali promjena u hemijskom sastavu može da iritira kožu.

Pored potencijalnih rizika po naše zdravlje, kozmetika koja je previše stara možda neće izgledati dobro, jer su se njeni prvobitni sastojci izmijenili. Neke boje sjenke za oči ili ajlajnera mogu da izgube pigment, puder može da se stvrdne, parfem može imati potpuno drugačiji miris…

Kako da znamo da nam je šminka isuviše stara

Srećom, proizvodi koji ne sadrže vodu i koji ne idu direktno na naše oči i/ili usta mogu da „izdrže“ duže vrijeme i nakon što im je rok trajanja istekao, ali svakako je važno da umijemo da primijetimo da li je naša šminka prestara.

Na svakom pakovanju se nalazi mala ilustracija kutijice koja se otvara, pored koje je napisan broj (6m, 9m, 12m…). Ovaj broj obilježava koliko mjeseci traje određen proizvod nakon što se otvori.

Ako ne vidimo ilustraciju, onda možemo pažljivo da pogledamo kako proizvod izgleda. Ako vidimo tragove buđi, onda je šminka sigurno neispravna, ali ima i suptilnijih znakova koji mogu da nam promaknu. Najčešći od njih su čudan miris, očigledno razdvajanje sastojaka (na primjer, uljani ili vodeni sloj na vrhu gustog, tečnog pudera) ili promjena pigmenta. Stručnjaci su za „Vog“ naveli nekoliko primjera generalnog trajanja životnog vijeka šminke:

Karmin: 1 do 3 godine

Ako u sastavu karmina postoji voda, onda mu je rok trajanja oko godinu dana, a ako ne sadrži vodu, može da traje i do tri godine.

Sjaj za usne: 1 godina

Što se tiče proizvoda za usne, sjajevi imaju najkraći životni vijek, jer su uglavnom puni vode i nanosimo ih direktno na usne, što može da ostavi tragove bakterija u proizvodu nakon što aplikator vratimo nazad u pakovanje.

Puder: 2 godine

Bilo koja vrsta pudera može da traje oko dvije godine, ali ako primijetimo da se ulje ili voda razdavaju od pigmenta, onda bi trebalo da prestanemo da ga koristimo.

Rumenilo, bronzer, set za konturisanje: 3 godine

U zavisnosti od sastava i ako ne sadrže vodu, ovi proizvodi mogu da traju i do tri godine.

Sjenka za oči: 1 do 3 godine

Ako sjenka za oči u sastavu ima vodu, preporučljivo je da se koristi oko godinu dana, jer se stavlja direktno na oči, a ako nema vodu, može da traje oko 3 godine.

Ajlajner, maskara: 3 do 6 mjeseci

Ajlajner je tečan proizvod koji se nanosi blizu oka, tako da stručnjaci smatraju da je previše rizično da se koristi duže od 6 mjeseci. Ajlajner u olovci može biti manje opasan, ali svakako je preporučljivo da se zamijeni nakon pola godine.

Lak za nokte: preko 3 godine

S obzirom da ne postoje slučajevi u kojima stari lak za nokte dovodi do iritacije, bezbjedno je da se koristi godinama.

Parfem: 3 do 5 godina

Kada se pravilno čuvaju, parfemi mogu da traju i do 5 godina, ali ako proizvod počinje da mijenja boju i ima drugačiji miris, to vjerovatno znači da mu je istekao rok trajanja.

Kako možemo „produžiti život“ našim kozmetičkim proizvodima

Da bi nam kozmetika potrajala što duže, važno je da je čuvamo na pravilan način. Iako je praktično da nam šminka stoji u neseseru u kupatilu, blizu ogledala, vlaga i toplota mogu da utiču na njene sastojke, tako da će mnogo brže da „ostari“. Najbolje je da kozmetiku čuvamo na suvom mjestu, dalje od izvora toplote i direktnih sunčevih zraka.

Dobro je i da uvijek operemo ruke pred šminkanje, pogotovo ako koristimo kreme ili nanosimo puder/korektor prstima, jer bakterije sa prstiju mogu da se „uvuku“ u proizvod i da unište njegov kvalitet. na kraju, najbolji način da se pobrinemo da nam rok trajanja proizvoda neće isteći je da kupujemo isključivo one koje ćemo sigurno koristiti, umjesto neke koji su nam u trenutku „zapali za oko“, prenosi Borba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh