Moda i ljepota

Kada lice žene počinje stariti: Prvi vidljivi znaci!

Jedno starije istraživanje pokazalo je da žene dostižu vrhunac svoje ljepote u 32. godini života. Najnovije istraživanje pokazalo je da samo nekoliko godina kasnije, fizička mladenačka ljepota počinje nezaustavljivo nestajati.

No image - Haber.ba

Točnije, po njihovom proračunu, izgled se mijenja čim se navrši 35,09 godina, i tada se bore, podočnjaci i opuštena koža počinju sve jasnije vidjeti, a neprospavana noć ili pretjerano konzumiranje alkohola ostavljaju više traga nego ranije, piše “Kurir“.

Starenje izaziva u organizmu promjene koje se razvijaju progresivno i neprimjetno. Ipak, prvi znaci se ne javljaju odmah čim proces počne razvijati. I starenje i prvi znaci se kod ljudi javljaju u različitom razdoblju. Osobe koje žive urednim životom, hrane se umjereno, dosta se kreću i rade, ne piju alkoholna pića, ne puše i ne uzbuđuju se lako, sporije stare i duže žive nego osobe koje rade suprotno. Kod njih se starenje, a i znaci starenja, javljaju kasnije.

Ni svi organi nisu zahvaćeni starenjem u isto vrijeme. Kaže se da je čovjek onoliko star koliko su mu stare krvne žile, a arteroskleroza je jedan od prvih znakova.

Prvi vidljivi znaci starenja primjećuju se po smanjenoj pokretljivosti. Na mišićima, kostima i zglobovima javljaju se izvjesne promjene. Mišići postaju slabiji i teže pokretljivi, pogotovo kod osoba koje se i inače malo kreću. Kosti gube kalcij, njihovo tkivo se razrjeđuje, postaju krte i lako se lome, a prijelomi teže zarastaju. Zglobovi se počinju deformirati, uslijed čega je gipki hod otežan. U nekim slučajevima se zglobovi okoštavaju, naročito na kralježnici koja postaje ukočena, iskrivljena i savijena naprijed. Osobe s takvom kralježnicom hodaju sve više pogurene. Uslijed atrofije pojedinih organa i smanjenja njihovog obima, kod nekih osoba se smanjuje u izvjesnoj mjeri i njihova visina.

Zatim na koži – koja više nije glatka i sjajna kao ranije, postaje malo hrapava, suha i na izloženim mjestima istanjena. Na rukama i gornjim stranama stopala vide se jače istaknute proširene vene. Oko očiju i usana, na čelu i vratu javljaju se bore, kojih prije toga nije bilo ili nisu bile tako izražene. Na licu izbijaju malo-pomalo tamne mrlje, koje su već dobro izražen znak starenja.

Već oko 25. godine u organizmu se počinje smanjivati ​​produkcija kolagena i elastina, koža polako gubi sposobnost vezivanja molekula vode pa se na licu pojavljuju prvi znaci starenja.

Nakon 30. godine koža proizvodi oko 30 posto manje masnoće, postaje suha, s vidljivim borama na licu.

Nakon 40. godine života drastično se smanjuje sposobnost kože da se sama regenerira. Stvara se manje kolagena pa ona postaje sve manje elastična, tanja i suha. Borice ispod očiju i na licu pretvaraju se u bore.

Nakon 50. godine života koža gubi elastičnost i bore postaju dominantne, a zbog poremećaja u pigmentaciji pojavljuju se i prve staračke pjege.

Kosa počinje više sjediti i prorjeđuje se. Kod izvjesnog broja žena pojačava se dlakavost, a kod muškaraca lice postaje oštrije i grublje.

Broj moždanih i drugih živčanih stanica se smanjuje, jer se više ne obnavljaju. Mozak više nije u stanju shvaćati i rješavati probleme kao ranije. Javlja se zaboravljivost, slabljenje pamćenja. Karakteristično za stare osobe je da pamte i sjećaju se dobro događaja i doživljaja iz djetinjstva, a teško se ili nikako ne sjećaju onoga što je bilo jučer.

Na plućima, naročito kod pušača, pokazuju se znaci proširenja pluća s kroničnim bronhitisom i upornim kašljem. Organi za probavu ne funkcioniraju uredno. Apetit i čitav metabolizam je poremećen. Kod žena uslijed slabljenja funkcija spolnih žlijezda, javljaju se razne tegobe, između ostalih i klimakterij. Proces starenja zahvaća i pojedina osjetila, osobito vida i sluha.

S svim ovim i drugim promjenama koje starenje donosi sa sobom, ulazi se polako ali sigurno u doba koje isto može biti itekako lijepo, možda čak i najljepše u vašem životu!


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh